KIBRIS Rum yönetimi, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu’yla birlikte yaptığı, “Temmuzda Rumlar AB dönem başkanı olduktan sonra tanınma istemekten başka çaremiz kalmıyor” açıklaması ve İhsanoğlu’nun da teşkilat çerçevesinde KKTC’nin Suudi Arabistan’da daimi temsilcilik açması için girişimlerin sürdüğünü söylemesi üzerine paniğe kapıldı.

İhsanoğlu’nun daveti üzerine hafta sonu Cidde’de temaslarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ortak basın toplantısında, KKTC’nin tanınmasının ve örgüte tam üye olmasının zamanı geldiğini söyledi. İhsanoğlu ise, Arapça yaptığı açıklamada, KKTC’nin örgüte gözlemci üye olduğuna dikkat çekerek, Rumların AB dönem başkanlığının bir milat özelliği taşıdığını belirtti.

‘B planı devrede’ iddiası

Rum Dışişleri Bakanı Erato Markulli, Atina Haber Ajansı’na (ANA) yaptığı açıklamada, KKTC’nin İslam ülkeleri örgütüne tam üyelik başvurusunda bulunup bulunmadığını araştırdıklarını söyledi. Markulli, “Cidde’de yapılan açıklamalar doğruysa, kınanması gereken girişimlerdir. Türkiye’nin tanınma için B planını devreye soktuğunu gösterir” dedi.