Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs'ta Türk ve Rum kayıpların akıbetini araştıran Kayıp Şahıslar Komitesi'nin, kayıpların kimlik tespitine yönelik DNA'ların belirlenmesi safhasında ilgili laboratuarla yaşanan sorunlar konusunda, Rumların, verilerin kendilerine ait olduğu iddiasında olduğunu belirterek, Rumların bu tavrını, kayıplar konusundaki çalışmaları engelleme uğraşı olarak gördüğünü söyledi.

Konuyla ilgili açıklama Özgürgün, Kayıp Şahıslar Komitesi'nin uzun zamandır, 1963 ile 1974 arası kayıp şahısların bulunup kimlik tespitinin yapılmasıyla ilgili çalıştığını, komitenin bir Türk, bir Rum, bir de BM temsilcisinden oluştuğunu  anımsattı.

Özgürgün, sorunla ilgili olarak, "Rumlar bu verilerin kendilerine ait olduğunu, yani kurumun malı olduğunu ve bunun da (Genetik ve Nöroloji Enstitüsü) bir Rum enstitüsü olduğu iddiasında. Buna BM'nin de tepki koyacağını tahmin ediyorum" dedi.

Kayıp şahıslar konusunun, Rumlar tarafından 1974'te, "Türk askerinin kayıp birçok Rumu öldürdüğü" iddiasıyla ortaya atıldığını, ancak daha sonra birçok kayıp Türkün mezarlarına ulaşınca olayın tersine döndüğünü anlatan Özgürgün, "Kendi yaptıkları ortaya çıkmaya başlayınca rahatsızlık duymaya başlamışlar.

Türkiye'yi ve Türk askerini suçlamak istedikleri bir olay aleyhlerine dönmeye başlayınca ve daha çok Türk ceset ve kemiğine ulaşılmaya başlayınca bunun ters çalıştığını gördüler. Bu defa bunu engellemek için uğraşmaya başladılar, son adım da bu olsa gerek. Bunu öyle görüyorum" diye konuştu.

Rumların kayıplar  konusunda dünya çapında propaganda yaptığını, o dönemlerde binlerce Kıbrıs Türkünün kaybolduğunu, şimdi ortaya gerçekler çıkmaya başlayınca Rumların bundan rahatsız olduğunu ifade eden Özgürgün, "Son adım da anladığım kadarıyla DNA'ların tespitinin engellenmesi yönünde ki, DNA veri tabanında 8 bine yakın DNA örneği olduğunu biliyoruz, çünkü o dönemde kayıp çok Türk var, şimdi onu engellemek için yapılmış bir adım" ifadesini kullandı.

Rum tarafının niyetinin belki de inceleme ve çalışmaları durdurup, konuyu unutturmak olduğunu belirten Özgürgün, araştırmalar sürdükçe Türk kayıpların büyüdüğünü, bunun da Rumlar için sıkıntı olduğunu söyledi.

Kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesi için KKTC ve Kıbrıs Rum kesiminde kazı yapan Kayıp Şahıslar Komitesi, DNA safhasında, kimlik tespiti yapılacak laboratuarla ilgili bazı sorunlar yaşıyor.

Komite, DNA çalışmalarını yapan, Rum kesimindeki Genetik ve Nöroloji Enstitüsü ile yaşanan sorunlardan dolayı, testlerin yapılabileceği bir laboratuarla anlaşmak için uluslararası ihaleye çıktı.