DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZGÜRGÜ YABANCI GAZETECİLERİ KABUL ETTİ

“KIBRIS TÜRK TARAFI, YERLEŞİK BM PARAMETRELERİ ZEMİNİNDE RUM TARAFIYLA YENİ BİR ORTAKLIĞA HAZIRDIR”

“OYALAMA TAKTİKLERİNE İLELEBET GÖZ YUMMAMIZ BEKLENMEMELİDİR”

Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının yerleşik BM parametreleri zemininde Kıbrıs Rum tarafıyla yeni bir ortaklığa hazır olduğunu belirterek, “Ancak, Rum tarafının gasp ettiği ‘Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti’ unvanını korumak ve Kıbrıs Türk halkını izolasyon altında tutmaya devam etmek için uyguladığı oyalama taktiklerine de ilelebet göz yummamız beklenmemelidir” dedi.

Özrürgün, bakanlığının davetlisi olarak 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak için KKTC’de bulunan yabancı gazetecileri kabul etti. Çeşitli ülkelerden gelen 24 gazeteciye KKTC ve Kıbrıs konusunda bilgiler veren Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, yabancı basın mensuplarının ziyaretlerine önem verdiklerini kaydetti.

KKTC’nin hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu tam teşekkülü bir devlet olduğuna işaret eden Bakan Özgürgün, KKTC Anayasası’nın demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü gibi evrensel değerleri bünyesinde taşıyıp, koruduğunu anlattı.

“TÜM ALANLARI KAPSAYAN İZOLASYON”

Rum tarafının girişimleri sonucunda Kıbrıs Türk halkının hayatın tüm alanlarını kapsayan bir izolasyon altında yaşadığına işaret eden Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, “Bu bağlamda, doğrudan uçuşlar gerçekleşememekte, AB ile doğrudan ticaret yapılamamakta, dış dünyayla doğrudan iletişim kurulamamakta ve diğer ülkelerle spor müsabakası dahi yapılamamaktadır” dedi.

“ANAVATAN TÜRKİYENİN DESTEĞİYLE ÖNEMLİ AŞAMALAR KAT ETTİK”

Tüm bu zorluklara rağmen, gelecek nesiller için daha iyi hayat şartları sağlamak amacıyla çalıştıklarını ifade eden Bakan Özgürgün, Anavatan Türkiye’nin de desteğiyle, turizm, eğitim ve servis sektörü gibi alanlarda hali hazırda önemli aşamalar kat edildiğini kaydetti.

Müzakere sürecine de değinen Bakan Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle bir tıkanıklık yaşandığının yadsınamaz bir gerçek olduğunu söyledi.

“Gayrı yasal bir şekilde sözde ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ olarak tanınan ve bilahare tek taraflı ve gayrı yasal bir şekilde AB üyesi yapılan Rum tarafının Kıbrıslı Türklerle yeni bir ortaklık yönünde hiçbir motivasyonu olmaması nedeniyle 1968 yılından beri devam eden müzakerelerde bir sonuç alınması mümkün olmamıştır” diyen Bakan Özgürgün, “Bu nedenledir ki, 2004’teki Annan Planı dahil bugüne kadar sunulan tüm BM çözüm planları Rum tarafınca reddedilmiştir” şeklinde konuştu.

2008 yılında başlayan son müzakere sürecinde de Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle tıkanıklık yaşandığına dikkat çeken Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Temmuz 2012’de AB dönem başkanlığı ve Şubat 2013’te yapılacak Rum liderlik seçimleri nedeniyle müzakerelere devam etmenin mümkün olmayacağını bilen Rum tarafının, zamana oynadığını ve sürecin tıkanmasının kaçınılmaz olduğunu anlattı.

“BM PARAMETRELERİ ZEMİNİNDE YENİ BİR ORTAKLIĞA HAZIZIR”

Şu anda taraflar arasında öze yönelik müzakere yapılmadığını, teknik komiteler çerçevesinde sınır aşan gündelik sorunların çözümlenmesi için tarafların bir araya geldiklerini söyleyen Bakan Özgürgün konuşmasını şöyle tamamladı:

“Kıbrıs Türk tarafı, yerleşik BM parametreleri zemininde Rum tarafıyla yeni bir ortaklığa hazırdır. Ancak, Rum tarafının gasp ettiği ‘Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti’ unvanını korumak ve Kıbrıs Türk halkını izolasyon altında tutmaya devam etmek için uyguladığı oyalama taktiklerine de ilelebet göz yummamız beklenmemelidir.”