Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Kudret Özersay Kıbrıs Türk tarafı için önemli olanın Kıbrıs müzakerelerinin bir başarısızlığa ulaşması halinde Kıbrıs Türk tarafının ne olacağı olduğunun altını çizdi.

Kudret Özersay, "asıl  gayemiz ne muhatabımızı suçlamak, ne de uluslararası kamuoyu önünde puan kazanmak değildir. Bizim için önemli olan çözüm olabilecekse bunu gerçekleştirmek, olamayacaksa da bunu ortaya çıkarmaktır. Belirsizliği ortadan kaldırmaktır" dedi.

BRT'de Osman Kurt'un programına konuk olan Kudret Özersay, Kıbrıs konusundaki müzakerelerde gelinen son aşamada hedefin iki bölgeli, iki toplumlu, iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı içinde iki oluşturucu devlet olacak bir federasyon kurmak olduğunu vurguladı.

Özersay müzakerelerin zemininde bir sorun olmadığını, Kıbrıs Türk tarafının birincil önceliğinin federal bir çözüme ulaşmak olduğunu söyledi.

Birincil önceliği gerçekleştirmek için her türlü çabayı göstereceklerinin altını çizen Özersay, "eğer bir sürecin içiresindeyseniz ve o süreç federal bir çözüm hedefliyorsa birinci önceliğiniz budur ve bu konuda her türlü çabayı sarf etmekteyiz" dedi.

Özersay, müzakerelerde tarafların yüzde yüz istediklerini elde etmelerinin mümkün olmadığına da işaret ederek, tarafların müzakerelerde yüzde yüz istediklerini elde edemeyeceklerini bilerek müzakere etmeleri gereğine vurgu yaptı.

Türk tarafının BM'nin vereceği olumlu puanları alma ya da karşı tarafı suçlayacak bir sonuç elde etme hedefiyle müzakere etmediğine vurgu yapan Özersay, hedeflerinin çözüme ulaşmak olduğunu söyledi.

Özersay tarafların karşılıklı esneklik göstermesi gereğine işaret ederek, Rum tarafının niyet ortaya koyup esneklik göstermesi halinde Türk tarafının her konudu esneklik göstermeye hazır olduğunu vurguladı.

Kudret Özersay Cumhurbaşkanı Eroğlu ve ekibinin müzakere masasında Talat dönemine kıyasla geri gitmediğini söyledi.

Kendisinin Cumhurbaşkanları Rauf Denktaş ve Mehmet Ali Talat'ın da görüşmeci ekiplerinde görev yaptığını anımsatan Kudret Özersay, "Çapraz oy konusunda bugüne kadar taraflar arasında bir uzlaşma olmamıştır" dedi.

Downer'in müzakere sürecinde Kıbrıs Türk tarafı ile ilgili bir sorunu olmadığının altını çizen Özersay, Türk tarafının her aşamada Downer'e ve BM'ye yardımcı olduğunu anlattı.

Özersay Downer ile aralarında bir güven bunalımı bulunmadığını belirtti. Kudret Özersay son dönemde Downer'le ilgili yaşanan tarışmaların anımsatılması ve bunun bir güven bunalımı yaratıp yaratmadığını sorulması üzerinde ise "Endişeler ilişkileri koparacak düzeyde olsaydı, Downer'in mevcut pozisyonunu sürdürmesi mümkün olmazdı. Güvensizlik ilişkileri koparacak boyutta değil" dedi. Özersay, " Downer ile arada güvenin devam etmesi Sayın Downer'in yaptığı ve söylediği her şeyi onaylamamız anlamına gelmez. Bizim Türk tarafı olarak Downer ile bir sorunumuz yoktur. Gelinen aşamada hem biz hem de Downer müzakere sürecinin ileri gitmesi için gereğini yapmaktadır" dedi.