ÖZEL TEMSİLCİLER, GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER VE TEKNİK KOMİTELERİ GÖRÜŞTÜ

MEKİK DİPLOMASİSİ DEVAM EDECEK

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay ile Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu bu sabah biraraya geldi.

BM’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim başkanlığında ara bölgede yapılan görüşmede, güven yaratıcı önlemler ve iki taraf arasındaki gündelik meselelere ilişkin teknik komiteler 1.5 saat süreyle ele alındı.

TAK muhabirinin edindiği bilgiye göre görüşmede, “güven yaratma sürecinin hangi yöntemle yürütüleceği ve teknik komitelerde yaşanılan sıkıntılar ile kurulması muhtemel yeni teknik komiteler” üzerinde duruldu.

Özel temsilcilerin; Kültürel Miras, Suç ve Suça İlişkin Konular ile Kriz Yönetimi gibi konularda çalışmalar yapan teknik komitelerin karşı karşıya oldukları sorunları ele almak üzere gelecek hafta yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

Öte yandan, güven yaratıcı önlemler ve teknik komiteler süreci dışında, kapsamlı çözüm müzakere süreci ile ilgili olarak iki taraf arasında ortak anlayış geliştirmek amacıyla BM’nin “mekik diplomasisi” yöntemiyle taraflarla görüşmeye devam edeceği öğrenildi.

BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı Alexander Downer de, müzakere süreci Kıbrıslı bir süreç olduğu için, önce taraflar arasında müzakerenin nasıl olacağıyla ilgili bir anlayış birliğine varılması gerektiğini söylemişti.