ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, kavganın ardından TBMM’de basın toplantısı düzenledi. “Yere düşmüş arkadaşımıza tekme atan bir ş....siz vardı” ifadesini kullanan İnce, şöyle dedi: “AKP’liler, ‘bizim çoğunluğumuz var, sizi konuşturmayız, gerekirse döveriz’ diyorlar. Milletvekili dövüyorlar, gazeteci dövüyorlar. Can güvenliğimiz de kalmadı. Parlamenter demokrasi fiilen sone ermiştir. Bu iş bitti.”

Teklif gayrimeşru

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, TBMM Milli Eğitim Komisyonunda kabul edilen teklifin gayrimeşru olduğunu ve sorumluluğun TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e ait olduğunu söyledi. Şandır, “Türk demokrasisine ve Türk milletine hakaret edilmiştir. Bunun sorumlusu ve müsebbibi AKP iktidarı, başta Başbakan Erdoğan ve AKP yöneticilerdir” dedi.

Hiç şahit olmadım

CHP eski Genel Başkanı, eski milletvekili ve gazeteci Altan Öymen, “1950’den beri TBMM’yi izliyorum. Milletvekilliği ve gazetecilik yaptım, 62 yıldır komisyonda böyle bir olaya şahit olmadım” dedi. Öymen, şöyle dedi: “8 yıllık kesintisiz eğitim 1997 yılının Ağustos ayında çıktı. Ben milletvekili olarak tüm komisyon çalışmalarına katıldım ve orada milletvekili olarak söz aldım. Görüşmeleri 9 gün sürmüştü. Komisyon 95 saat çalışmıştı ve 76 milletvekili söz almıştı. Üstelik madde sayısı şimdi getirilen tekliften de çok daha azdı. ANAP- DSP tarafından ortak getirilmişti. Hiçbir kavga da çıkmadı.”

CHP’li Özkoç fenalaştı

Yaşanan arbedede TBMM’de 12 saat konuşup rekor kıran CHP’li Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, fenalaştı. Arbedede tekle yiyen CHP’li Engin Altay, “Bir anda dört beş kişi üzerine çullandı, kendimi yere atarak kurtardım. Ama tekmelediler. Beni yerlerde sürüklediler. Ben yerlerde sürünürken komisyon başkanı orada oylama yaptı. Bu bir edepsizlik kepazeliktir” dedi.

Kılıçdaroğlu: Demokrasiye acı bir darbe

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis’te yaşanan kavgalı 4+4+4 teklifi görüşmelerinde ortaya çıkan manzarayı, VATAN’a değerlendirdi. Kılıçdaroğlu şöyle dedi: “CHP olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz. Genel Kurul öncesi bu teklifin neler getirdiğini halka anlatacağız. Demokrasi adına utanç verici bir tablo ortaya çıktı. Bu tabloyu yaşatan, Komisyon Divanı’dır. Bu tablo, demokrasiye, insan haklarına, özgürlük söylemlerini dile getirenlere bir darbedir. Demokrasiye acı bir darbedir.”

Miting yapalım

Kavganın ardından toplanan CHP TBMM Grubu’na, Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’da olduğu için Grup Başkanvekilleri başkanlık etti. Basına kapalı toplantıda bazı milletvekillerinin yaşananlara tepki olarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan çekilmeyi önerdi. Bazıları da “Halka, STK’lara gidelim, mitingler yapalım” dedi. CHP yönetimi milletvekillerinden de Ankara dışına çıkmamalarını istedi. CHP lideri bu toplantının hatırlatılarak yönelittiğimiz, “Anayasa Komisyonu’ndan çekilecek misiniz?” sorumuza, “Çekilmeyeceğiz, Genel Kurul’da mücadele etmeye devam edeceğiz” yanıtını verdi.