Çiftçiler Birliği Başkanı Alican Kabakçı, çiftçilere çağrıda bulunarak, çiftçilerden, ürünlerini Toprak Ürünleri Kurumu’na teslim etmemelerini, Çiftçiler Birliği’nin açıklamalarına göre hareket etmelerini istedi.

Hasat döneminin geldiğini, hasada çıkacak olan çiftçinin toplayacağı ürünün fiyatını bilmesi gerektiğini kaydeden Kabakçı, hükümetin TÜK’ün ambarlarını 27-28 Nisan’da açacağını duyurduğunu ancak hala ürün fiyatlarıyla doğrudan gelir desteğini belirlemediğini ifade etti.

Kabakçı, Çiftçiler Birliği’nde düzenlediği basın toplantısında bu yıl bir kg arpanın maliyetinin 66 kuruş olduğunu tespit ettiklerini de belirterek hükümetin artık bu konularla ilgili karar alması gerektiğini vurguladı.

Doğrudan gelir desteği ile ürün fiyatlarının eş zamanlı olarak belirlenmesi gerektiğini de dile getiren Kabakçı, hasat başlamadan hükümetin doğrudan gelir desteği bağlamında en azından çiftçilere kg başına 15 TL tutarında bir avans ödemesini istedi.

Ürün fiyatları belli olmadan çiftçilerin ürünlerini TÜK ya da  tüccarlara teslim etmemeleri  gerektiğini ifade eden Kabakçı, teslim edenlerin mağduriyet yaşayacağının açık olduğunu ileri sürdü.

Hükümete uzun zamandır diyalog çağrısı yaptıklarını, sorunlarını kavgasız bir şekilde anlayış içinde çözme taraftarı olduklarını söyleyen  Kabakçı,  hükümetin  bazı konuları görüşmeyi ve karar almayı ısrarla geri attığını savundu, bunun kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Tarım Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu ile bir kez görüştüklerini ancak gerisinin gelmediğini de dile getiren Kabakçı,  sorunlarına çözüm bulunması yönünde adım atılmamasına sessiz kalmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Mazot zammı, gübre ve tarımsal ilaçlardaki fiyat artışının tarımla uğraşanları olumsuz etkilediğini de belirten Kabakçı, mazotla ilgili vergi iadesi alacak çiftçilerin 2011’den bu yana beklediğini, bunun 2011’den beri ürün ödemelerinin tamamlanmadığı anlamına geldiğini belirtti.

Kabakçı, vergisiz mazot konusunun da diğer iki konuyla birlikte konuşularak halledilmesi gereken bir konu olduğunu, geçen yıllarda Bakanlar Kurulu kararı ile üreticinin mazot için ödediği vergiyi geri alması şeklinde bir uygulama olduğunu ancak 2011’de bu uygulamanın yaşanmadığını anlatarak, “Üretimi kolaylaştırmak üretim girdilerini düşürmek açısından tarımsal üretimde vergisiz mazot kullandırılmaktadır. Bunu sanki vergiyi çiftçiye bir hibe ya da destek olarak veriyormuş gibi gösteriyorlar. Bu doğru değildir” diye konuştu.