Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Güney Kıbrıs’ın AB’ye girmesinin sekizinci yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, eleştirilerinin hedefine yine Türkiye’yi yerleştirerek, “gerginlik” dahil, tüm senaryolara hazırlıklı olduklarını kaydetti.
Hristofyas Rum Haber Ajansı KİPE’ye demecinde, Türk diplomasisinin, Rum tarafının yaklaşan AB dönem başkanlığının güçsüzlüğü veya başarısızlığına yatırım yapmakta olduğunu iddia ederken, “Türkiye’nin (Rum tarafının) AB dönem başkanlığının yürütülmesinin yanlış yola sevk edilmesi hedefiyle, Kıbrıs’la ilgili yapay gerginlik ortamları yaratmaya çabalamasının ihtimal dâhilinde olduğunu” öne sürdü.
Hristofyas, Türk diplomasisinin, 1974 yılında gerçekleştiği ileri sürülen “Türk işgalinin” yol açtığı oldubittilerin pekişmesini istemeyi hiçbir zaman bırakmadığını savundu.
Tüm senaryolara hazırlıklı olduklarını da ifade eden Hristofyas, Rum tarafının, gerek BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, gerek Avrupalı ortakları nezdinde önleyici tedbir ve faaliyetlerde bulunmakta oluğunu açıkladı.
Hristofyas’ın Ankara’ya yönelik net bir mesaj verdiği de belirtilen haberde, Hristofyas’ın, AB dönem başkanlığı konusunda Türkiye ile herhangi bir boş/faydasız diyaloğa girmeyeceklerini söylediği ifade edildi.
Bu konunun sadece AB’yi ilgilendirdiğini ve AB’nin kurumsal işleyiş sisteminin kalbine dokunmakta olduğunu dile getiren Hristofyas, dolayısıyla konseyin dönüşümlü başkanlığına Türkiye tarafından herhangi bir şekilde karşı çıkılmasının, öncelikle AB’yi ilgilendirmekte olan bir şey olduğunu sözlerine ekledi.











KAYNAK : KIBRIS