Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 28 Şubat Soruşturması kapsamında çıkarılan gözaltı kararının son derece önemli gelişme olduğunu söyledi. Yazıcı, ''Türkiye'de artık dizginleri halk, millet, eline aldı. Dolayısıyla bu sürecin içinde aktif aktör olarak rol almış olanların hak ettikleri cezayı görmeleri hukuk devletinin gereğidir'' dedi.

Bakan Yazıcı, ''15. Geleneksel Tüketici Ödül Törenine'' katılmak için geldiği Marriot Otel'de gazetecilerin sorularını cevapladı. 28 Şubat Soruşturması kapsamında alınan gözaltı kararlarıyla ilgili soru üzerine Yazıcı, ''Bunlar son derece önemli gelişmeler. Türkiye'de artık dizginleri halk, millet, eline aldı. Temsilcileri aracığıyla bu süreci daha çok demokrasi, hak ve özgürlük, 'egemenlik bana aittir' diyerek yoluna devam ediyor. Temsilcilerini belirlerken bu ölçütü gözetiyor'' diye konuştu.

''Kimsenin endişeye kapılmasına gerek yok''

Meclis'te dün darbe süreçlerinin araştırılması için tüm grupların iştirakiyle araştırma komisyonu kurulması kararı alındığını hatırlatan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Geçen hafta 12 Eylül darbecilerinin duruşması yapıldı. Bugün de 28 Şubatla ilgili daha önce başlatılan soruşturma inceleme kapsamında birtakım yerlerde araştırma yapılıyor. O dönemin bazı simalarının, önde gelenlerinin gözetim altına alındığını izliyoruz. Hükümetimiz, insanımızın yediği içtiğine hassasiyet gösterirken, o alanda temizlik yapıyor... Bu tür operasyonların, sorgulamalar, yargılama süreçleriyle de demokratik alandaki, varolan engelleri ortadan kaldırarak, bir de o alanda temizlik yapmak anlamına geldiğini düşünüyorum.... Bunun hayırlı sonuçlar doğuracağını umuyorum. Türkiye'de gerçekten hak ve özgürlükler alanında demokratik standartlar açısından baktığımızda, trend yükseliyor. Bunlar sevindirici. Hukuk devletinde kimsenin kaygıya, endişeye kapılmasına gerek yok. Çünkü hukuk devleti herkesin, her iş ve işlemi ne hukukun üstünde ne altında olmasını öngörüyor. Hukuk devleti, bütün süreçlerin hukukun içinde ve hukuki ölçütlere göre icra edilmesini gerekli kılar. Yargı süreci bu ölçü içinde sürecek. Hepimiz yargıya güvenmeliyiz.''

Hakimliğin önemli bir meslek olduğuna dikkati çeken Yazıcı, ''Dolayısıyla bu sürecin içinde aktif aktör olarak rol almış olanların hakettikleri cezayı görmeleri hukuk devletinin gereğidir. Bu sürece katılmış gibi gözükenler varsa, onlar da ayıklanacak. Bu ayıklama da insanların hak ve hukuku açısından önemlidir'' ifadesini kullandı.

BAKAN ERGİN'DEN AÇIKLAMA
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 28 Şubat soruşturması ve bu kapsamda yapılan aramalarla ilgili olarak, ''Türkiye yakın siyasi tarihinde, geçmişinde yaşamış olduğu ve demokrasisini belli periyotlarla kesintiye uğratan olaylarla yüzleşmek durumundaydı. Bunlar yaşanıyor. Temenni ederim, önümüzdeki süreçte ülkemiz demokrasisi kurumsallaşmış, ayağı yere sağlam basan ve kesintiye, askıya alınamayan bir istikrara kavuşsun. Bütün çabalar bunun için'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bakanlıklar arası işbirliği protokolü imzalayan Ergin, 28 Şubat soruşturması ve bu kapsamda yapılan arama ve gözaltı kararlarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın daha önceden bilinen soruşturma yürüttüğünü ve bunun kamuoyuna yansıdığını anımsattı.

Soruşturmayla ilgili bugünkü gelişmeleri, ''soruşturma dosyasının ikmali cihetinde atılmış adımlar'' olarak gördüğünü dile getiren Ergin, şunları söyledi:

''İçerikle ilgili sizden fazla bilgim olmaz. Gelişmeleri beraberce takip edeceğiz. Türkiye yakın siyasi tarihinde, geçmişinde yaşamış olduğu ve demokrasisini belli periyotlarla kesintiye uğratan olaylarla yüzleşmek durumundaydı. Bunlar yaşanıyor. Temenni ederim, önümüzdeki süreçte ülkemiz demokrasisi kurumsallaşmış, ayağı yere sağlam basan ve kesintiye, askıya alınamayan bir istikrara kavuşsun. Bütün çabalar bunun için.''

Adalet Bakanı Ergin, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun Osmaniye cezaeviyle ilgili hazırladığı rapor konusunda çalışmaları olup olmadığının sorulması üzerine de raporun bakanlığa resmen gelmediğini, ancak ön raporun ulaştığını söyledi.

Ön raporda yer alan eleştirilerin giderildiğini belirten Ergin, cezaevi kontrolörlerinin Osmaniye'de çalıştığını anlatan Ergin, açlık grevi yapan hükümlülerin eylemlerine son verdiklerini dilekçeyle idareye bildirdiğini kaydetti. Ergin, ''Bir problem gözükmüyor, ancak biz insan hakları komisyonunun eleştirileri doğrultusunda titiz çalışmaya devam ediyoruz'' diye konuştu.

BOZDAĞ: HERKESİN BİLME HAKKI VAR
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 28 Şubat sürecinde pek çok mağduriyet yaşandığını belirterek, ''Bunlara ilişkin maddi gerçeklerin, bizim gördüğümüz gerçeklerle ne kadar örtüşüp örtüşmediğini herkesin bilme hakkı var'' dedi.

Bozdağ, TBMM'de bir grup gazetecinin, 28 Şubat soruşturması kapsamında yapılan arama ve gözaltı kararına ilişkin sorularını yanıtladı.

Bunun bir yargılama süreci olduğunu ifade eden Bozdağ, ''Soruşturmayı yürüten savcılık makamı, soruşturma makamının talebi doğrultusunda gerçekleştirilen adli işlemler var. Bunun sonucunu beklemek lazım. İfade alma, devamında neler olacak, hep beraber göreceğiz'' dedi.

Türkiye'de hukukun işlemesi, demokrasinin güçlenmesinin son derece önemli olduğunu dile getiren Bozdağ, TBMM'de dün darbelerle ilgili araştırma komisyonu kurulduğunu anımsattı. Bozdağ, TBMM'nin darbeleri, muhtıraları millet adına inceleyip, millete ödettiği bedelleri, verdiği zararları ortaya koyacak bir çalışmayı gerçekleştireceğini belirterek, bunun, TBMM için ''tarihi bir adım'' olduğunu kaydetti. Bozdağ, parlamentonun, bugüne kadar böyle bir adım atmadığını, ilk kez 24. Dönem Parlamentosu'nun attığını söyledi.

Bozdağ, 12 Eylül'ün yargılanmasıyla ilgili 4 Nisan'da başlayan duruşmanın, demokrasi ve hukuku güçlendiren son derece önemli bir adım olduğunu ifade etti.

''Sürecin başlaması önemli''

28 Şubat'la ilgili başlatılan hukuk sürecinin de önemine işaret eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu süreç içinde Cumhuriyet savcılarının araştıracağı hususlar, ortaya çıkan deliller ve durumlar neyse, ona göre bir sonuç çıkacaktır. İddianame düzenlenirse orada göreceğiz, sağlıklı bir değerlendirme yapma imkanı bulacağız. Herkes birşey de hemfikir; 28 Şubat süreci olağanüstü bir süreç, olağandışı işleyen bir süreç. Bu sürece dahil pek çok mağdurlar var, sıkıntılar yaşandı, olaylar oldu. Bu sürece dahil, bugüne kadar bir hukuki soruşturmanın yapılmaması veya yapılamamış olması, herkes tarafından dile getirdi. Parlamentoda CHP, defalarca 28 Şubat süreciyle ilgili soruşturma yapılmadığını dile getirdi. Yazarlar, başka siyasi partiler de dile getirdi. Toplumun her kesiminden de bu konuyla, adli sürecin başlatılmasıyla ilgili talepler yükseliyor, değerlendirmeler yapılıyor.
Cumhuriyet savcıları hangi saiklerle bu işi başlattığını bilemiyoruz. Ama başlatılmış olması, son derece önemlidir. Türkiye'nin geçmişinde, karanlık olan hususların bırakılmamasını önemsiyorum. Bu süreç, belki 28 Şubat sürecine ilişkin bilmediğimiz maddi gerçekleri ortaya çıkaracak ve bu süreci ayrıntılı şekilde aydınlatma imkanı, fırsatı verecektir. Sonucu beraber göreceğiz, şimdiden, 'şöyle olur, böyle olur' deme imkanımız yok. Savcılar, takipsizlik mi verecek, iddianame mi düzenleyecek, bunları sürecin sonunda göreceğiz. Ama sürecin başlaması son derece önemli.''

ARINÇ: HEPİMİZİ ŞAHİDİZ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin olarak, ''Türkiye darbelerle yüzleşiyor. Darbe döneminin geride kaldığına, Türkiye'de demokrasinin geldiği noktada hepimiz şahidiz'' dedi.