Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ucu açık müzakere sürecinin Rumların işine geldiğini, bunun Rumlar için hiç bir sakıncası olmadığını, ancak Kıbrıs Türk tarafı için mağduriyetler getirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “onun için bir zaman limiti koyalım” dedi.  

Derviş Eroğlu, bir kabulü sırasında, gazetecilerin müzakerelerin son durumu ve Kıbrıs konusunda gelinen aşamayla ilgili sorularını yanıtladı.

“GÜNDEM ARTIK CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs’ta artık seçim atmosferine girildiğini, gündemin artık görüşmelerden ziyade Cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu kaydetti.

Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas’ın bu seçimlerde aday olmayacağını anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, yapılan toplantılarda güven yaratıcı önlemler boyutuyla teknik komitelerin çalışmalarını sürdürmesinin kararlaştırıldığını anımsattı.

7 teknik komite olduğunu, geçtiğimiz günlerde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, önce kendisiyle görüştüğünü, sonra da özel temsilciler ve komitelerle bir araya geldiğini anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Downer’in bu hareketiyle komitelerin çalışmalarına start verildiğini kaydetti.

Komitelerin görüşmelere çevreyle başladığını, bundan sonra nasıl devam edeceğinin planın özel temsilciler tarafından yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, 7 teknik komitenin Güneydeki Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar çalışmalarını sürdürmesi, seçimden sonra da ortaya çıkacak kadroya göre yeniden bir durum değerlendirmesi yapması gerektiğini söyledi. 

“ZAMAN LİMİTİ KONMALI”

Bugüne kadar müzakerelerin ucu açık devam ettiğini ancak bir sonuca ulaşılamadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bundan sonrası için belli bir zaman limiti ortaya koyarak çözüm bulma yönündeki çalışmaların bu şekilde sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Ucu açık müzakere sürecinin Rumlarının işine geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bunun Rumlar için hiç bir sakıncası olmadığını, ancak Kıbrıs Türk tarafı için mağduriyetler getirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “onun için biz zaman limitini koyalım, çözüm mümkün mü değil mi yeni cumhurbaşkanın politikasını gördükten sora anlayacağız” dedi.