“KKTC’NİN İLELEBET YAŞAYACAĞININ İŞARETİDİR. SADECE SU GETİRMİYORUZ SİYASETEN BİR GÜÇ, BİR KUVVET GETİRİYORUZ”

“KKTC GIDA ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK”

Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Asrın Projesi olarak nitelendirdiği su projesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bayrak Haber’e dün gece konuk olan Eroğlu, proje ile KKTC’ye sadece su gelmeyeceğini, aynı zamanda KKTC’nin ekonomisine büyük katkı sağlanacağını söyledi.

Projenin siyasi açıdan da yavru vatanı anavatana bağlayacak bir göbek bağı olacağını ifade eden Veysel Eroğlu, projenin geldiği aşamayı anlattı.

Proje için, Alaköprü’de dev bir barajın yapımının sürdüğünü, ikinci önemli adım olan Geçitköy barajının temelinin de atıldığını belirten Eroğlu, Anamur’da inşa edilecek deponun ve 80 kilometrelik deniz geçişinin ihalesinin yapıldığını ve sözleşmesinin imzalandığını söyledi.

Eroğlu, Güzelyalı’daki pompa istasyonun ihalesinin de Nisan ayında yapılacağını söyledi ve “böylece bu dev projenin 5 adımının ihalesi de tamamlanmış olacak” dedi.

Projenin, 7 Mart 2014’te saat 12.59’da tamamlanacağı yönünde müteahhide imza attırıldığını belirten Veysel Eroğlu, “Tarih-saat-dakika verdik. Şimdi bunu takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Eroğlu,  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni gıda üretim üssü haline getirmek istediklerini kaydederek, şöyle konuştu:

"Proje yavruvatanı, anavatan ile göbek bağı ile bağlayacak, ekonomik ve siyasi açıdan büyük bir anlamı var. KKTC’nin ilelebet yaşayacağının işaretidir. Sadece su getirmiyoruz siyaseten bir güç bir kuvvet getiriyoruz. Hem maddi hem manevi. Bu ekonomik açıdan, teknolojik, sosyolojik ve siyasi yönü olan çok amaçlı bir proje.”

Bakan Eroğlu, dünyada ilk kez deniz altından askıda su götürülmüş olacağını vurguladı, bunun teknolojik açıdan da bir ilk olduğunu söyledi.

KKTC için ormancılık alanında da bir eylem planı hazırlandığını ifade eden Veysel Eroğlu, “Buraya gelir getirici badem, zeytin, keçiboynuzu gibi ağaçları getireceğiz. KKTC şifalı bitkiler açısından da zengin. Burayı şifalı bitkiler açısından da üretim ve ihracat sahası yapacağız. Bal ormanı kuracağız ve tüm dünyaya bal ihraç edeceğiz” dedi.

Tüm bunların su olmadan başarılamayacağını belirten Eroğlu, atılan bu büyük adımın devamının geleceğini söyledi.

Veysel Eroğlu, KKTC’nin geleceğinin parlak olduğuna işaret etti ve yatırımcıları KKTC’ye çağırdı.

Kıbrıs Türk halkından birlik ve beraberliğini muhafaza ederek ileriye dönük adımlar atmasını isteyen Veysel Eroğlu, “Bize bizden başka dost yok. Kırgınlıkları bırakıp KKTC’yi çok saygın bir yere götürme hedefinde ilerlemeliyiz” dedi.