Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum lider Dimitris Hristofyas’ın anlaşma niyeti olmadığını, bir anlaşmaya imza atacak cesaretinin ise hiç olmadığını söyledi.

Eroğlu, Rum liderin, “II. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile anlaşmayı imzalama noktasına geldi de Türkiye engelledi, ya da kendisinin müzakereleri olumsuz etkilediği yönünde beyanatlar vererek dünya kamuoyunu yanıltmaya, zihinleri bulandırmaya çalıştığını” belirtti.

Eroğlu, “Bu kadar zaman başlıkların açılmasını engelleyen, birden bire barış meleği kesildi. Sanki Mehmet Ali Talat ile anlaşıyordu da ben gelince anlaşma bozulmuş gibi bir ifade ortaya koymaya çalıştı. Sayın Talat ile de anlaşmadı, benimle de. Bugüne kadar yapılan müzakerelerde köklü çözüm bulacakmış şekilde bir anlayış içinde olmadı” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 5 günlük Londra ziyaretini tamamlayarak dün akşam yurda döndü. Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu Ercan  Devlet Havalimanı’nda Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri karşıladı.

“Çok faydalı ve yararlı” geçen Londra ziyaretinde gördüğü yoğun ilgiden dolayı teşekkür eden Eroğlu, “Büyük bir hasret giderilmiş gibi herkes son derece mutlu olmuştur. Ulusal davamıza dört elle sarılmış olmalarını görmek beni son derece mutlu etmiştir” dedi.

Kıbrıs konusunda Londra’da değişik bir hava gördüğünü kaydeden Eroğlu, canı gönülden KKTC’ye bağlı insanlarla bir araya geldiğini söyledi.


“SAVUNDUĞUMUZ TEZ BENİMSENMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR”

İngiltere’deki temaslarını anlatan Eroğlu, Lordlar Kamarası’ndaki dostlarıyla parlamentoda gerçekleştirdikleri toplantıda Kıbrıs konusunun ve gelinen noktayı değerlendirdiklerini söyledi. Eroğlu, yemeğe katılan İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw ile yazmış olduğu makalelerle ilgili görüşlerini aktardığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:

“Savunduğumuz tez Lordlar Kamarası’nda ve İngiltere’nin değişik partilerinde de benimsenmiş gibi görünüyor.  Özellikle Jack Straw, yaptığımız görüşmede, inandığı şekilde mücadele edeceğini bize net bir şekilde ifade etmiştir. Yazılarından dolayı birçok tehdit aldığını da öğrenmiş olduk.”

Parlamentodaki yemekte de eskiye göre değişik bir ortam olduğunu kaydeden Eroğlu, “Özellikle görüşmelerin devamında bir sonuç alınamayacağı şeklinde bir kanaat artmış. Hatta bazıları bölünmüş bir adayı AB’a almanın bir hata olduğunu söylemelerinin yanı sıra Rumların ‘hayır’ından sonra müzakerelerin başlamış olmasının bir hata olduğunu ifade edenleri gördüm. Demek ki İngiltere’de Kıbrıslı Türklerin sergilenmiş olduğu davranışları benimseyenler her geçen gün artmaktadır” dedi.


KIBRISLI TÜRKLERLE TEMAS

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Londra’da bulunduğu süre içinde gerek verdiği konferansta, gerekse eşinin himayelerinde gerçekleşen baloda çok olgun bir kitleyle karşılaştığını söyledi.

Ziyaretini organize eden Kuzey Kıbrıs Dayanışma Derneği başta olmak üzere, Ticaret Odası, iş adamları ve sivil toplum örgütleriyle bir araya geldiği ortamlarda fevkalade ilgi gördüğünü kaydeden Eroğlu, “KKTC’ye, KKTC’nin devamlılığına gönülden bağlılıklarını gördüm. Bu beni son derece memnun etti” dedi.

Eroğlu, ziyaret ettiği Dr.Fazıl Küçük Türk Okulu’nda çocukların gösterilerinde ortaya koyduğu beceriye hayran kaldığını ve son derece memnun olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, eşinin onuruna verilen çaya da Londra’da yaşayan bayanların yoğun ilgisi olduğunu söyledi.


LONDRA’DAKİ SORUNLAR

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türklerin seçme ve seçilme hakkının yanı sıra KTHY’nin batmasıyla mağdur olan kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunun ziyaret sırasında gündeme geldiğini kaydetti.

Başbakan İrsen Küçük’ün Londra ziyareti sırasında KTHY konusunu “süratle halledeceğiz” yönünde bir söz verdiğini söyleyen vatandaşların “Verilen sözün yerine getirilmesi” talebinde bulunduğunu belirten Eroğlu, bu mağduriyetin ortada kaldırılması gerektiğini ifade etti.


HRİSTOFYAS’IN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas’ın Türkiye basınında yer alan son açıklamalarıyla ilgili soruya yanıtında “Dünya kamuoyunu yanıltmaya, zihinleri bulandırmaya yönelik bir davranıştır” dedi.

Hristofyas, bazı gerçekleri anlamak ve görmek istemediğini kaydeden Eroğlu, Rum lidere müzakere masasında muhatabının kendisi olduğunu, başka muhatap aramamasını söylediğini, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Egemen Bağış’ın da aynı yönde beyanatlarda bulunduğunu belirtti.

Eroğlu, şöyle devam etti:

“Kamuoyunu yanıltmaya yönelik ifadelerden vazgeçerse ve daha gerçekçi olursa, daha fazla kabul görür. Talat ile anlaşmayı imzalama noktasına geldi de Türkiye engelledi ya da benim gelişim müzakereleri olumsuz etkilemiş gibi beyanatlar vermeye çalışıyor. Bütün olumsuzlukların bir nedeni vardır, o da Hristofyas’ın anlaşma niyetinde olmayışı, bir anlaşmaya imza atacak cesareti ise hiç olmaması.”