Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının ikinci tur hidrokarbon arama ihalesine yönelik adımını, Rum Yönetimi Lideri Hristofyas’ın “kahramanlık harekatı” olarak nitelendirerek, “Demek ki müzakere masasında anlaşmaya niyetinde olmadığı gibi, bu konularda da anlaşmama niyetini sergilemeye devam etmektedir” dedi. 

Kıbrıs Türk Hakemler ve Gözlemciler Birliği heyetini kabulü sırasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rumların adımını  “Bence, sayın Hristofyas kendi topraklarında prestijini kaybetmeye başladı. Son zamanlarda Ulusal Konsey’den başlayarak  halk arasında kendisine karşı olan tepkileri unutturmak için  parsel ihalesini gündeme getirmiştir”  sözleriyle değerlendirdi.

Türk tarafının hem BM Genel Sekreteri’ne, hem de Rum  Yönetimi Başkanı Hristofyas’a öneri sunduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Gördüğünüz gibi Hristofyas bizim önerimizi ciddiye almayarak kahramanlık  harekatı içerisine girmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

Hristofyas’ın bu adımı, seçimlere 1 yıl kala oy potansiyelini artmak ve üzerindeki tepkileri başka tarafa çekmek için  yaptığına da işaret eden Eroğlu şöyle konuştu:

“Biz bunları izliyoruz, izlemeye de devam edeceğiz.  Ben sayın Hristofyas’a ‘Sizin atacağınız her adıma karşılık, bizim de bazı adımlarımız olacaktır’ demiştim. Nitekim Benim New York’ta Türkiye Başbakanı sayın Erdoğan’la imzaladığım Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması bu tepkinin bir sonucudur. Hükümetin araştırma yapmak için Türk Petrolleri Anonim Ortaklığına yetki vermesi yine bu olayların reaksiyonudur. Yakında bizde de aramalar başlıyor. Ama biz bütün bu hareketlerimizi yapmadan önce Birleşmiş Miletler Genel Sekreteri’ne doğal gaz aramalarıyla ilgili  5 maddelik bir öneri sunduk. Biz bu öneriyi Kıbrıs’a  döndükten sonra sayın Hristofyas’a da vermiştik ama bir hafta sonra bize öneriyi iade etmiştir. Demek ki müzakere masasında anlaşmaya niyetinde olmadığı gibi, bu konularda da anlaşmama niyetini sergilemeye devam etmektedir.”