Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi’nin AB dönem başkanı olacağı 1 Temmuz’a kadar geçecek zamanı en iyi şekilde değerlendirip, bir sonuç alacak şekilde Kıbrıs müzakerelerini tamamlamak istediklerini; ancak bunun olabilmesi için karşı tarafın da aynı düşünceyi taşıması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu sabah, Kıbrıs Türk Kültür Derneği heyetini kabul etti.

GÖKSAN

Kıbrıs Türk Kültür Derneği Başkanı Ahmet Göksan, konuşmasında, Kıbrıs konusundaki mücadelenin sadece Cumhurbaşkanı nezdinde olmaması gerektiğini belirterek, dernek olarak Cumhurbaşkanına yaptığı açıklamalar ve hedefler doğrultusunda destek vermeye çalıştıklarını söyledi.

Göksan, yaptıkları toplantıların bildirgelerinin kitaplaştırılmasında verdiği destek için de Cumhurbaşkanına teşekkür eti.

Ekim ayında Mersin Üniversitesi’nde üniversite ile ortaklaşa olarak uluslararası bir sempozyum düzenleyeceklerini ve bu sempozyuma KKTC üniversitelerinden de öğretim üyelerinin davet edileceğini anlatan Göksan, sempozyum tutanaklarının ABD’de İngilizce basılıp dağıtılacağını da vurguladı.

Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin katkılarının büyük olduğunu ifade eden Göksan, Cumhurbaşkanına desteklerinin devam edeceğini söyledi.

Göksan, İzmir’de Yaşar Üniversitesi’nde de uygun bir zamanda bir sempozyum düzenleyeceklerini de kaydetti.

Kıbrıs konusunda artık görüşülmemiş konunun kalmadığını dile getiren Göksan, bundan sonra neler yapılacağını oturup görüşmek gerektiğini bu konuda da görevin Cumhurbaşkanına düşmekte olduğunu belirtti.

Göksan, Temmuz ayından itibaren Kıbrıs konusunda bir kesinti olacağına inandıklarını kaydederek, sonuna kadar da mücadele edileceğini ifade etti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Derneğe destekleri nedeniyle teşekkür ederek, Kıbrıs Türk Kültür Derneği’nin genel kurulunda tekrar göreve gelmeleri nedeniyle heyeti tebrik etti ve başarılar diledi.

Derneğin KKTC’nin yurt dışında kurulan ilk derneği olduğunu belirten Eroğlu, ulusal davaya inanmış onun peşinde koşan derneğin, seminer ve kongrelerle Kıbrıs konusunu dış dünya ve Anavatana aktarmaya çalıştığını söyledi.

Kıbrıs müzakerelerinin sürdüğüne dikkat çeken Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının uzlaşma niyeti Kıbrıs Rum tarafında da olsa bu sorunun çoktan çözülmüş olacağını ancak bu niyetin Rum tarafında olmadığını, halkın bunu böyle bilmesi gerektiğini ifade etti.

Rum tarafının yıllardır Türkleri müzakere masasında tutarak amaçlarına ulaşmanın yollarını aradıklarını ve AB’a girişlerinin de buna bir örnek olduğunu vurgulayan Derviş Eroğlu, “AB’da oldukları ve dönem başkanlığı yapacakları bir zamanda Kıbrıs sorununu ileri bir zamana atmaya çalışan bir zihniytle karşı karşıyayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, temennisinin Rum Yönetimi’nin AB dönem başkanı olacağı 1 Temmuz’a kadar geçecek zamanı en iyi şekilde değerlendirip, bir sonuç alacak şekilde müzakereleri tamamlamak olduğunu vurgulayarak, “Ancak karşı tarafın da aynı düşünceyi taşıması gerekir ki bir sonuç alabilelim” ifadesini kullandı.

Derneğin Türkiye’de yapılacak seminerlerle davayı daha geniş kitlelere duyurmasını isteyen Eroğlu, zamanın bazen bazı şeyleri unutturabildiğini, Kıbrıs konusunu KKTC için önemli olan Türkiye’de de yeniden tazelemenin önemli olduğunu kaydetti.