CUMHURBAŞKANI GÖRÜŞMENİN ARDINDAN AÇIKLAMA YAPTI

EROĞLU: “SAYIN GENEL SEKRETERE , DOĞAL GAZ ÇIKARILMASI VE AVRUPA’YA TAŞINMASIYLA İLGİLİ YAZILI ÖNERİ SUNDUK”

“ŞUBATTA YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAĞINA İNANIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüştü.

Eroğlu görüşme sonrasında, BM Genel Merkezi'nde basına açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı, Genel Sekreterle, anlamlı ve olumlu bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Genel sekreterin, geçtiğimiz gün Hristofyas ile görüştüğünü hatırlatan Eroğlu, “Sayın Genel Sekreter iki tarafı da dinlemeye çalışıyor.. Bunu yapmasından çok memnunuz” dedi.

Kıbrıs'ta görüşmelerin, Rum tarafının takvim ve çok taraflı toplantıyı kabul etmediği için tıkandığını kaydeden Eroğlu, tıkanıklığın nasıl aşılabileceğini Genel Sekreter ile ele aldıklarını ifade etti.

Eroğlu, "Müzakerelerin, bir zaman limiti içine alınarak, al- ver ile olumlu sonuçlanabileceğine dair inancımızı Sayın Genel Sekretere aktardık" dedi.

Genel sekreterin de ifade ettiği gibi, Rum tarafının AB Dönem Başkanlığı ile 1 Temmuzdan sonra müzakerelerden sonuç almanın zorlaştığını hatırlatan Eroğlu, "Şubat Ayında yeni bir dönemin başlayacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Eroğlu, “Şu anda Güney Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığı seçimi için kampanya devam ediyor. Rum adayların konuşmalarını, politikalarını yakından takip ediyoruz. Temennimiz, seçilecek kişinin, yaşayabilir kalıcı bir anlaşma için adım atacak pozisyonda olmasıdır. 1968'de başlayan görüşmeler, 44. yılını buldu. Sorunun tartışılmayan tarafı kalmamıştır. Yeni Rum başkanın yeni anlayışla, anlaşma niyetini masaya taşıyarak, anlaşmanın yollarını birlikte arayacağımız umudunu taşıyorum. Ama 48 yıl daha görüşmelere devam edilemeyeceğini de bildirmek isterim." ifadelerini kullandı.

“Genel Sekreter Ban'a öneri sundunuz mu?” sorusu üzerine de Eroğlu, " Sayın Genel Sekretere , doğal gaz çıkarılması ve Avrupa’ya taşınması ile ilgili yazılı öneri sunduk" dedi.