Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinde ağır ağır sona yaklaşıldığını vurgulayarak, mevcut şartlarda 1 Temmuz’dan sonraki görüşmelerin bir sonuç vermeyeceğini yineledi. Eroğlu, “Anlaşma olmadığı takdirde elbette bizim de düşüncelerimiz, yapmamız gereken hususlar vardır. Onları da yine halkımızla ve parlamentoyla paylaşacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İskele Tıp Merkezi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, 1 Temmuz’dan itibaren Güney Kıbrıs Rum Kesiminin Avrupa Birliği dönem başkanı olacağını hatırlatarak, “Hristofyas hem cumhurbaşkanı, hem görüşmeci, hem Avrupa Birliği dönem başkanı, hem de cumhurbaşkanı adayı olacak. Dolayısıyla bu şartlarda görüşmenin bir sonuç vermeyeceğini herhalde anlatmama gerek yoktur” dedi.
  
Eroğlu, “ tuzu kuru” olan Rum tarafının dünya tarafından tanınmış bir devlet olarak herhangi bir anlaşmaya ihtiyacı olmadığı için müzakereleri uzatarak, kendi lehine olan statükonun devamını sağlama düşüncesinden bir an bile kurtulmadığını ifade ederek, “Anlaşma olmadığı takdirde elbette bizim de düşüncelerimiz, yapmamız gereken hususlar vardır. Onları da yine halkımızla ve parlamentoyla paylaşacağız” diye konuştu. 
 
Rum tarafının uzlaşmazlığının artık anlaşılması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, “48 yıldan beri müzakerelerde bir yere varamadığımız gibi bundan sonra da  bu şartlarda; Rum’un her bakımdan önünün açık olduğu bu zamanda  kolay olmadığını, hatta mümkün olmadığını söylemek kabildir” ifadelerini kullandı.