DENKTAŞ: “ÜÇ BELEDİYEMİZ VARDI. İKİSİ TANESİNİ KAYBETTİK BİRİ DEVAM EDİYOR AMA MAĞUSA GİBİ BİR BELEDİYEYİ KAZANMIŞ OLMAK ELBETTE ASLINDA HEPSİNE DEĞER”

“(ANAYASANIN KAMUOYU ÖNÜNDE TARTIŞILMASI KONUSUNDA) DAHA FAZLA DİRETMELİYDİK”

DP Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş, en büyük kazançlarının Gazimağusa Belediyesi olduğunu ifade etti.

DP Ulusal Güçler Genel Başkanı Denktaş, seçim sonuçlarını takip ettiği parti genel merkezinde seçim ve halkoylaması sonuçlarını değerlendirdi.

Yerel seçim sonuçlarıyla ilgili olarak Denktaş, olarak en büyük kazanımlarının DP Ulusal Güçler olarak destekledikleri Bağımsız aday İsmail Arter’in Gazimağusa Belediye Başkanlığı’nı kazanması olduğunu söyledi.

Denktaş, seçim öncesi DP Ulusal Güçler’li olan Yenierenköy ile Mehmetçik Belediyelerini, söz konusu belediyelerin bölge sorunları ve merkezi hükümet tarafından çıkarılan sorunlar nedeniyle kaybettiklerini söyledi.

Yeniboğaziçi, Alsancak ve Çatalköy’de ise DP Ulusal Güçler’in desteklediği adayların kazandığını kaydeden Denktaş, daha derinlemesine değerlendirmenin tüm belediye başkan adaylarının katılımıyla hafta içi yapılacağını kaydetti.

Denktaş, “Üç belediyemiz vardı ikisi tanesini kaybettik biri devam ediyor ama Mağusa gibi bir belediyeyi kazanmış olmak elbette aslında hepsine değer” dedi.

BELEDİYELER YASASI

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’in (CTP-BG) pek çok kırsal kesim belediyesini elinde tutması ancak tuttuğu ilçe belediyelerini kaybetmesiyle ilgili olarak Denktaş, “Belediyeler Yasası kırsal belediyeleri zora sokan bir yasadır ve bunu yıllardan beridir değiştirmemiz gerekir dememize rağmen büyük belediyeleri elinde tuttuğu için hükümetin diğer ortağı girişim yapmadı. Şimdi yapmaya kalkacak çünkü bu sefer kırsal belediyeler ellerinde. Sanırım bu kez de biz biraz ayak sürüyeceğiz, çünkü bunun acısını yaşamaları da gerekir ki doğru noktaya ulaşabilelim” dedi.

DP Ulusal Güçler ve Ulusal Birlik Partisi’nin bazı bağımsız adaylara ortak destek verme yönündeki girişimlerinin koalisyon ortakları arasında bir sıkıntıya neden olup olmayacağı sorusuna karşılık ise Denktaş, “Benim açımdan yaratmaz” dedi.

“HEDEFE ULAŞILDI MI?”

DP Ulusal Güçler’in Gazimağusa, İskele ve Lefke’de iddialı olduğunu, İskele’de seçimi yüzde 1’lik bir oyla kaybettiklerini, Lefke’yi kaybetmelerinde ise “UBP’nin son gece yaptığı operasyonun” etkisinin  olduğunu ifade etti. Denktaş, “Onları da kazansak hedefe ulaşmış olacaktık. Az farkla kaybettiğimiz için hedefe yakın bir noktada bulunduğumuzu düşünüyorum. Mağusa belediyesi tümüne bedeldir….İskele ve Lefke üzüntü kaynağım oldu” dedi.

Seçim öncesi DP Ulusal Güçler’in elinde olan Mehmetçik’te sıkıntılı bölgelerden biri olduğundan kazanma şansı görmediğini kaydeden Denktaş, seçim öncesi DP Ulusal Güçler’in elinde olan Esentepe’de ise sonuçların beklendiği gibi çıkmadığını kaydetti. Denktaş, “Demek ki bizim partili oylar da başka tarafa gitti” dedi.
 
HALKOYLAMASI

Anayasa değişikliklerinin yüzde 60 oranında reddedilmesiyle ilgili olarak ise Denktaş, halkın hayır demesinin bilinçlendirilmemesinden kaynaklandığını ifade etti.

Denktaş, “Milletvekillerinin dokunulmazlıklarından tutun çocuk haklarına kadar çok hak getirici öneriler vardı. Halkın bilinçlendirilmemesinden doğan eksiklikle referandumdan da hayır çıkmıştır” dedi.

Anayasanın değiştirilmesiyle ilgili yeniden bir çalışmaya gidilip gidilmeyeceğinin hem hükümette, hem de mecliste değerlendirileceğini ifade eden Denktaş, referandumda hayır çıkmasında hükümet ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’i (CTP-BG) eleştirdi.

Denktaş, “CTP’nin yöntemiyle devam ettik tartışmalara, o yöntemle referandumu hazırladık ve götürdük ve bu esnada kamuoyu önünde tartışma imkanını yerel seçimlerin de getirdiği baskıyla bulamadık. Bu da halkın bilinçsiz kalmasına neden olmuştur. Ama büyük bir fırsat da tepildi” dedi.

Anayasa değişikliklerinin halka anlatılması için bir aylık bir süre bulunduğunu kaydeden Denktaş, “Tartışmaları kamuoyu önünde de yapmalıydık…Yöntem olarak CTP daha hızlı bir hareketi benimsedi dolayısıyla bu tartışma bölümünü kaçırdık” dedi.

Kıbrıs Türkü’nün “Bıçak kemiği kırdıktan sonra tepki koyan bir toplum” olduğunu, sivil toplum örgütlerinin de bu konuda eksiği olduğunu ifade eden Denktaş, “Gerçekten yazık oldu” dedi.

“DOLAYISIYLA BİZİM DE EKSİĞİMİZ VAR”

DP Ulusal Güçler olarak anayasa değişikliklerinin kamuoyu önünde tartışılması üzerinde “daha fazla diretmeleri” gerektiğini kaydeden Denktaş, Propaganda döneminde de son bir haftada konuyu anlatma olanağı bulduğunu söyledi. Denktaş, “Dolayısıyla bizim de eksiğimiz var” dedi.

“Anayasa değişikliklerinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine götürülme olasılığına” ilişkin soruya yanıtında Denktaş, sonuçta halkın önerilere “hayır” dediğini ifade  etti ve “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde pek gündemde olmayacak gibi görünüyor” dedi.