Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas dün, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı konusunda konuşurken, yaşadıkları ekonomik krizi aşacaklarını savundu.
   Rum radyosunun haberine göre Hristofyas, Güney Kıbrıs’ın önümüzdeki 6 ay boyunca, yetkileri dahilinde, elinden geldiğince ve yorulmadan, Avrupalı vatandaşların menfaatine olacak daha iyi bir Avrupa için çalışacağını söyledi.
   Hristofyas, AB’nin karşı karşıya bulunduğu zorlukları başarıyla aşacağına inandığını ve AB’nin, mevcut krizin üstesinden gelebilmekten başka seçeneğinin bulunmadığını kaydetti.
   Ekonomik krizle mücadele için uygulanan kemer sıkma politikalarının, sadece yetersiz olmakla kalmayıp, aynı zamanda durumu kötüleştirdiğini ifade eden Hristofyas, AB’ye Dönem Başkanı olan Güney Kıbrıs ile işbirliği yaparak, mali problemleri çözme çağrısında bulundu.
   Ekonomik istikrar için uzlaşı gerektiğinin altını çizen Hristofyas, müsrifliğin kısıtlanmasının önemli olduğunu ve bütçe açığının toparlanması için çalışmak gerektiğini vurguladı.

Önceliklerini de anlattı

   Hristofyas, Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’ndaki önceliklerini ise şöyle sıraladı:
   “Birinci önceliğimiz, daha sonuç alabilir ve sürdürülebilir bir Avrupa’dır. Kıbrıs Dönem Başkanlığı, diğerlerinin yanı sıra, Çok Yıllık Mali Çerçeve’ye önem atfedecektir. Ana hedef, bu doğrultudaki müzakerelerin sonuca bağlanması olacak.
   İkinci önceliğimiz, büyümeye önem veren ve daha verimli bir ekonomiye sahip bir Avrupa’dır.
   Mali yönetim için yeni ve güçlendirilmiş bir çerçevenin uygulanması üzerinde duracağız. Ana hedefimiz finansal istikrardır. Dönem Başkanlığı “Avrupa 2020” stratejisinin uygulanmasına ve izlenmesine büyük önem verecektir.
   Üçüncü önceliğimiz ise, vatandaşları için daha fazla anlam ifade eden, dayanışmaya ve toplumsal uyuma sahip bir Avrupa’dır. Kıbrıs Dönem Başkanlığı, fakirlikle ve toplumsal dışlanmayla mücadele çalışmalarının üzerinde duracak. Amaçlarımız arasında, Avrupa Ortak Sığınma Sistemi oluşturmak da bulunuyor.
   Dördüncü önceliğimiz de, dünyada ve komşularına daha yakın bir Avrupa’dır. Kıbrıs Dönem Başkanlığı, Dışişleri ve Savunma Politikası Yüksek Komiseri ve Avrupa Dış Faaliyetler Servisi Yüksek Komiseri ile sıkı işbirliği içerisinde olacak”.











KAYNAK : KIBRIS