EROĞLU: “AZERBAYCAN, KIBRIS TÜRK HALKINA UYGULANAN HAKSIZ AMBARGOLARIN ORTADAN KALDIRILMASI YÖNÜNDE CİDDİ BİR ROL ÜSTLENEBİLİR”

“ÜÇ DEVLET YAN YANA BARIŞ İÇİNDE KALKINARAK YAŞAMLARINI SÜRDÜRECEKTİR, BUNA KİMSE ENGEL OLAMAYACAKTIR”

Gazimağusa, 24 Mayıs 12 (T.A.K.): Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Azeri milletvekillerinin de katıldığı panelde, Azerbaycan’ın KKTC üzerindeki ambargoların kaldırılmasında önemli rol oynayabileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörlüğü, DAÜ Azeri Öğrenci Birliği ile Azerbaycan’da faaliyet gösteren Kültürel Mirasın Araştırılmasına Destek Derneği (MİRAS) işbirliğinde, DAÜ’de düzenlenen “Azerbaycan- Kuzey Kıbrıs Gençler Paneline” katıldı.

Eroğlu, Azeri milletvekillerinin de yer aldığı, Azeri öğrencilerin ve diaspora siyasetinin irdelendiği panelin açılışında yaptığı konuşmada, Azerbaycan’ın her geçen gün güçlenen ve saygın bir konuma gelmiş bir ülke olduğunu ve KKTC’ye uygulanan ambargoların kaldırılmasında artık önemli rol oynayabileceği mesajını verdi.

“AZERBAYCAN KKTC’Yİ TANIMA KARARINI ALAMADI”

Azerbaycan’ın KKTC için kardeş ülke olduğunu Kıbrıs Türkü’nün Azerbaycan’la ilgili her konuya çok duyarlı davrandığını belirten Eroğlu, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 11 Kasım 1991’de Azerbaycan’ın resmen tanınması kararını alan hükümetinin başında ben bulunuyordum… Siyasi yaşamım boyunca en heyecanla takip ettiğim ve kararını almaktan onur duyduğum konulardan biri budur” dedi.

Eroğlu, söz konusu karardan sonra,1992 yılında özerk Nahçıvan Bölgesi parlamentosu,  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıma kararı almasına rağmen Azerbaycan Devleti’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıma kararını alamadığına işaret etti.

Eroğlu, “Bunun nedenleri bellidir. Karabağ konusu bizim de içimizde bir yaradır... Sizlerin sorunları bizlerin devan eden görüşmelerimiz iki ülkenin birbirini tanımasına engel olmaya devam ediyor” dedi.

Bir toplantıda, merhum Azeri lider Haydar Aliyev’in, Türkiye ve Azerbaycan için “ Bir Millet İki Devlet” benzetmesini yaparken,  kendi konuşma sırasında  “bir millet, üç devlet” yakıştırmasını yaptığını ve çok alkış topladığını anımsatan Eroğlu, bugün Azerbaycan’ın KKTC’yi tanımadığını ancak Bakü’de KKTC temsilciliğinin bulunduğunu, yüzlerce Azerbaycanlı öğrencinin KKTC’deki üniversitelerde okuduğuna işaret etti.

“İLİŞKİLERİN GELİŞECEĞİNE İNANÇ TAM”

KKTC’deki Azerbaycanlı öğrenci sayısı arttıkça iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişeceğine olan inancını ifade eden Eroğlu, KKTC’de daha çok Azerbaycanlı öğrenci ve işadamı görme, karşılıklı turistik ziyaretlerin artması temennisinde bulundu.

Eroğlu, 2012’de başlaması beklenen iki ülke arasında charter uçak seferlerinin bazı nedenlerden iptal edilmesinden üzüntü duyduğunu, bu konuda Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliev’e mektup yazdığını da dile getirdi.

KIBRIS SORUNU

Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs sorununun çözülmesi konusunda üzerine düşeni yaptığını kaydeden Derviş Eroğlu, “Kıbrıs konusunda konuşulmayan, tartışılmayan hiç bir nokta kalmadı. Artık oyalanmak, Rum tarafının haksızlıklarına maruz kalmak, ambargo, izolasyon altında yaşamak istemiyoruz, Bizim insanımızın da Eurovizyon şarkı yarışmasına katılma, ülkesini, kültürünü temsil etme hakkı vardır” dedi.

KKTC’ye de hava ve deniz yolu ile doğrudan ulaşılabilmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, ancak Kıbrıs Türklerini ambargolar altında görmekten memnun olan Kıbrıs Rum tarafının, müzakere sürecini mümkün olduğu kadar uzatma düşüncesi içerisinde olduğunu söyledi.

“CİDDİ BİR ROL ÜSTLENEBİLİR”

Eroğlu, “Bize göre her geçen gün gelişip büyüyen, güçlenen Azerbaycan, Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız ambargoların ortadan kaldırılması yönünde ciddi bir rol üstlenebilir” dedi

“EL VER SÜRECİNE VARIZ”

Kıbrıs Türkü’nün hem saldırıya uğrayan, hem de 1963’ten itibaren uluslararası alanda tanınmış bir statüden yoksun bırakıldığını kaydeden Eroğlu, “Ama bu gerçekleri değiştirmez. Gerçekler şudur: Kıbrıs’ta iki devlet, iki halk, iki ayrı bölge var. Kıbrıs Türk halkı kesinlikle 1974 öncesine dönmek istemiyor. Egemenliğimizden, özgürlüğümüzden güvenliğimizden taviz veremeyiz. Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamı bizim vazgeçilmezdir... Bu gerçekler temelinde bir al-ver süreci yapılması gerekirdi ki bir anlaşmaya varılabilsin ama Rum tarafı bugüne kadar hiçbir al ver sürecine girmemiştir” dedi.

Tüm anlaşmaları reddeden Rum tarafı olmasına rağmen, bir anlaşma için uğraş veren Kıbrıs Türklerine haksız yere ambargo uygulandığını belirten Eroğlu, “Biz herhangi birinin insan haklarına saygısızlık etmedik, dünyayı tehlikeye atacak herhangi bir girişimde bulunmadık, ama bazen medeni dediğiniz insanlar da sizi ambargolar gibi insanlık dışı bir etki altında tutabiliyor. Biz uzun süre anlaşamamanın mağduru olmak istemiyoruz” dedi.

Azerbaycan’ın 1918 yılında kurulan ilk demokrasi ile yönetilen Türk Cumhuriyeti olduğuna dikkat çeken Eroğlu, konuşmasını Azerbaycan’ın kurucusu Mehmet Emin Resulzade’nin “Bir kere yükselen bayrak bir daha asla inmez” sözleriyle tamamladı.

“ÜÇ DEVLETİN KALKINMASINA HİÇ KİMSE ENGEL OLAMAYACAK”

Açılışta iki milli marşı okunduğunu anımsatan, Türkiye, Azerbaycan ve KKTC’nin ilişkilerine atıfta bulunan Eroğlu, “Üç devlet yan yana barış içinde kalkınarak yaşamlarını sürdürecektir buna kimse engel olamayacaktır” dedi

Konuşmasının sonunda DAÜ Rektörü Abdullah Öztoprak ile MİRAS Başkanı Fariz Halilli Cumhurbaşkanı Eroğlu’na etkinliğin anısına hediye takdim etti

SÜLEYMANOV

DAÜ Azerbaycan Öğrenci Birliği Başkanı Elçin Süleymanov, açılıştaki konuşmasında panelin, Azerbaycan uyruklu öğrencilerin, bulundukları ülkelerde toplumlara uyum sağlamak amacıyla pek çok ülkede düzenlenmekte olduğunu söyledi.

CANALTAY

Restur Turizm Şirketi Direktörü Resmiye Eroğlu Canaltay, KKTC Azerbaycan işbirliğini geliştirmek gerektiğini belirtti.

Canaltay, Azerbaycan uyruklu öğrencilere seslenerek, “tanınmamış bir ülkenin tanınmış bir üniversitesinde okuduklarını” unutmamaları gerektiğini vurguladı.

HALİLİ

MİRAS Başkanı Fariz Halili panelin, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli bir adım olduğunu ifade etti ve devamını temenni etti

ÖZTOPRAK

DAÜ Rektörü Abdullah Öztoprak, Türkiye, Azerbaycan ve KKTC halkları, dil, ırk ve kültür birliği sayesinde üç ayrı devletin tek halkı olduğunu belirtti.

Her iki halkın bağımsızlık mücadelesinde çok acılar çektiğini ancak bugün birer bağımsız devlet sahibi olabildiğini ifade eden Öztoprak, tanınmamış olmasına rağmen KKTC’nin varlığının her geçen gün kökleştiğini söyledi.

İki ülke arasında, “İlişkileri daha da geliştirmek, güçlendirmek ve bu alanda her tür desteği sağlama konusunda hiçbir tereddüdün gösterilmemesi gerektiği kanaatindeyim” diyen Öztoprak öğrenci sayısının 500‘e çıktığını, DAÜ’nün çeşitli Azeri üniversitesi ile işbirliği antlaşması yapıldığını ifade etti.

Öztoprak, “Panelin Azerbaycan ve Kıbrıs Türk halkı arasında kardeşlik bağlarının daha da güçlenmesine vesile olacağı düşüncesindeyim” dedi.

Öztoprak, 28 Mayıs 1918’de ilk Türk Cumhuriyeti Azerbaycan Halk Cumhuriyetini kuran Mehmet Emin Resulzade’ye saygılarını sundu.