CTP Gençlik Örgütü, hükümetin kamu görevlilerinden sonra yurt dışında burslu eğitim gören öğrencilerin de Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportuyla seyahatlerini yasaklayan karar aldığını belirterek bunu eleştirdi ve “Dünyalı olmaya çalışırken, yasakçı zihniyetlerle de mücadele ediyoruz” diyerek hükümetin bu karardan dönmesini istedi.

CTP Gençlik Örgütü, bu yasaklama neticesinde gençlerin yurtdışında ve özellikle AB ülkelerinde üniversitelere ödedikleri harçlar ve yurt ücretlerinin üç katına çıkacağı, ikametgâh yani AB içerisinde serbest dolaşım hakkı olan gençlerin bu özgürlüklerinin de ellerinden alınacağını belirtti.

CTP Gençlik Örgütü Genel Başkanı Ürün Solyalı, konuyla ilgili açıklamasında, hükümetin bu kararıyla, eğitime sınırlar koyarak anayasal haklardan yararlanılmasına karşı duran girişimlerini sürdürdüğünü savundu.

Solyalı, yurt dışında öğrenim gören öğrencilere destek belirterek, gençlere yasakçı zihniyetlere karşı mücadele edeceklerini kaydetti.

Solyalı, AB ülkelerindeki hükümetler eğitim kalitesini sürekli iyileştirir, öğrenci ve öğretmenler için birçok olanak sağlarken, KKTC’de UBP hükümetinin, gençlerin üretmesini ve başka dünyalarla tanışmasını bir tehlike olarak gördüğünü öne sürdü.

CTP Gençlik Örgütü açıklamasında şöyle denildi:

“UBP Bakanlar Kurulu, almış olduğu karar ile TC ve KKTC dışında okumaya gidecek olan gençlerimizi daha fazla teşvik etmek yerine,  kendi çocuklarının da içinde olduğu ve Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu ile bir şekilde ambargo ve engellemeleri aşan gençlerimize de kendi hükümetleri olarak engel koymayı reva görüyor. Bizler, Bolonya Süreçlerini, Avrupa Öğrenci Değişim Programlarını, iş bulma kurumsallaşmalarını tartışırken, ülkemiz eğitimini dünya ile tanıştırmaya çalışırken; yasakçı, kural tanımaz ve ufuksuz zihniyetlerle de mücadele etmeye çalışıyoruz. Yaşadığımız bu durum, aslında UBP kararı olarak bizleri hiç şaşırtmayan ama ülkemiz gençliği adına çok fazla üzen bir karar olarak gündemdedir. Bu yanlıştan derhal dönülmelidir.”

Ürün Solyalı, hükümetin, bu kararın gerekçesini derhal gençlerle paylaşmasını da isteyerek, “Bu kararın alınma gerekçesi derhal gençlerle paylaşılmalıdır. Nedir bu kararın altında yatan temel gerekçe? Türkiye hükümetinin maaş masasındaki yeni bir ricası mı bu? 1 Temmuz’a giderken Avrupa Birliği ile olan tüm ilişkilerimizi de kesmek niyeti mi? Gençlerimizi kendi sınırları içerisine hapsetmek istenci mi? Dünyada kaç ülke KKTC pasaportunu tanımaktadır? UBP, bir pasaportu yasaklarken bir başka pasaportu teşvik ediyor. UBP hükümetini bu kararı almaya iten gerçek sebep nedir?” diye sordu.

Vize işlemlerinin maliyetine de işaret eden Solyalı, yasaklamanın sadece KKTC hükümetinin verdiği bursla ilişkilendirilemeyeceğini belirtti.

Yasak kararının gençlerin AB ülkelerinde üniversitelere ödediği harç ve yurt ücreti miktarının üç katına çıkmasına ve serbest dolaşım haklarının da ellerinden alınmasına yol açacağını belirten Ürün Solyalı, gençlerin yasakçı ve baskıcı zihniyetle, dikenli teller içine hapsedilmek istendiğini savundu.