Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), “Lefkoşa’da çöp toplamama eylemi sağlığımızı tehdit edici boyuta ulaştı” dedi.

Belediyelerin içerisinde bulunduğu durumun yerel yönetimlerle ilgili reformların vakit kaybedilmeden gerçekleştirilmesi gerektiğinin bir işareti olduğunu vurgulayan Sanayi Odası, yerel yönetimlerden sorumlu ilgili bakanlığın paydaşlardan oluşan bir komisyon kurarak, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yaşananların orta ve uzun vadede diğer belediyelerde de yaşanmaması için yerel yönetimler reformunu gerçekleştirmesi gerektiğini belirtti.

Sanayi Odası, tarafından yapılan yazılı açıklamada, “yerel yönetimler, özellikle Lefkoşa Türk Belediye’sinin içerisinde bulunduğu vahim mali ve idari durumun, geçmiş ve mevcut hükümetlerle sendikaların rant sistemini sürdürme çabalarının, belediye bütçelerinin artık çekemeyecek boyuta ulaşması olduğu” savunuldu ve “Artık ülkemizde yerel yönetimleri sömürme dönemi sona ermelidir” denildi.


“İNSAN SAĞLIĞI HER TÜRLÜ HAK ARAYIŞININ ÜZERİNDEDİR”


Lefkoşa Belediyesinde çalışanların 2 ayı aşkın süredir maaşlarını alamamalarının tüm toplumun bir ayıbı olduğu ileri sürülen açıklamada, çalışanların haklarını aramak için grev yapmasının en doğal hakları olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Ancak insanlarımızın sağlığını olumsuz etkilemeye başlayan çöp yığınlarının toplanmaması veya toplamaya çalışanların engellenmesi, belediye çalışanlarının hak arayışı olarak kabul edilemez. Belediye çalışanlarından talebimizi halk sağlığını etkileyen bu durumlar için anlayışla çözüm üretmeleridir. İnsan sağlığı her türlü hak arayışının üzerindedir” denildi.


“HÜKÜMET ARTIK HÜKÜMET OLUP BU SORUNU ÇÖZMELİDİR”


LTB’de oluşturulan enkazın düzeltilmesinin ancak siyasi kaygıları olmayan teknik becerileri yüksek kadrolarla mümkün olabileceği de belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Toplanmayan çöplerin sel sularıyla etrafa saçıldığı, selin etkisiyle lağım sularının sanayi bölgesindeki fabrikalara ve caddelere taştığı bir başkent dünya yüzünde bulunmamaktadır. Hükümet artık hükümet olup, vakit kaybetmeden hemen bu sorunu çözmelidir. Bu noktadan sonra ülkemizin, sanayicilerimizin kaybedecek vakti ve sabrı kalmamıştır”.