Meclis Genel Kurulu, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Yasa Tasarısı’nı görüşüyor.

Yasa Tasarısı hakkında ilk sözü alan CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, ilk olarak Lefkoşa Belediyesi’ndeki sorunlara değindi.

Bu konuda belediye başkanı kadar hükümetin de sorumlu olduğunu savunan Yorgancıoğlu, cumhurbaşkanı ile başbakanın topu birbirlerine attıklarını, bu anlayışla bir yerlere gidilemeyeceğini savundu.

Ülkenin ve Lefkoşa’nın felakete sürüklenmekte olduğunu iddia eden Yorgancıoğlu, belediye başkanı ve hükümetin istifa etmesini istedi.

BRTK’nin Kıbrıs Türk halkının en zor günlerinde kurulduğunu, Kıbrıs Türk halkının sesi olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, o günden bugüne Kıbrıs Türk halkının çeşitli evrelerden geçmesine rağmen BRTK’nin çok seslilik adına kendini geliştirmediğini savundu.

BRTK programlarına bakıldığında muhalefetin çok az yer aldığını savunan Yorgancıoğlu, “UBP zedelenmesin anlayışı ile hareket edildiğini” iddia etti.

Ana muhalefet partisi başkanı olarak iki ayda bir televizyona çıktığını ileri süren Yorgancıoğlu, “BRTK artık 1963’de kurulan BRTK olmaktan çıkmalı” dedi.

Hükümetin bu konuda daha iyisini yapamadığı için istifa etmesi gerektiğini savunan Yorgancıoğlu, BRTK’nin, Elektrik Kurumu’na 17 milyon borcu olduğunu da ileri sürdü.

BRTK Yönetim Kurulu’nun da daha demokratik olması gerekirken tasarıda bunun gözetilmediğini iddia eden Yorgancıoğlu, Sayıştay’da ve TAK’ta muhalefetin temsilcileri varken BRTK Yönetim kurulunda niçin olmadığını sordu.


DENKTAŞ

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da söz alarak, tasarı görüşülürken bazı önerilerde bulunacaklarını söyledi.

Tüm kurumların Başbakanlığın altında toplanmakta olduğunu ve UBP döneminde bunun daha da çoğaldığını savunan Serdar Denktaş, BRTK’nin içindeki çalışma ortamı üzerinde durulması gerektiğini, personelin baskı altında olduğunu, hiç olmayacak tefiler verildiğini savunarak, huzursuzluk olan bir ortamda çalışmanın kolay olmadığını kaydetti.

Beklenen ancak istenen şekilde olmayan bir tasarı geldiğini belirten Denktaş, kapatılan ve yeni açılan amirliklerin ne amaçla olduğunun açık olmadığını ifade etti.

Lefkoşa Belediyesi’nin hesaplarını incelediklerini ve iç tedbirler ile belediyenin yaşayacağını gördüklerini kaydeden Denktaş, yarın bu konuda açıklama yapacaklarını söyledi.


SINAY

CTP-BG Milletvekili Abbas Sınay da, BRTK’de büyük sorun olduğunu ve yasa tasarısının meclise gönderildiğini söyledi.

Komite başkanının sendika ile yalnız görüşerek nelerin değişebileceğini ele aldığını, komite üyesi olarak kendilerine bilgi dahi verilmediğini ileri süren Sınay, BRTK’nin 570 çalışanı olduğunu, 148 kadrolu personelin bulunduğunu, kadrolu personelin işçi kadrosu ile 381’e çıkacağını anlattı.

Yaklaşık 100 personelin açıkta kalacağını savunan Sınay, çalışanların emeklilik yaşı geldiğinde kurumdan ayrılmak durumunda bırakılacağını, sözleşmeli olacak personelin ise haklarının güvence altında olmadığını ileri sürdü.

Sınay, tasarının doğru dürüst geçmesi için katkı koymaya çalıştıklarını ancak bir öneri hariç, hiçbir önerilerinin kabul görmediğini söyledi.

BRTK Yönetim Kurulu’nda askerin temsilcisi bulunmasını eleştiren Sınay, bunun çıkarılmasını kabul etseler yasanın oybirliğiyle geçebileceğini savundu.

Basın İş Yasası’nın uygulanmayacak olmasını da eleştiren Sınay, BRTK Yasa Tasarısı’na oylarının olumsuz olacağını da kaydetti.

Ülkede yılbaşından bugüne 1200 kişiye vatandaş oldukları için kimlik kartı verildiğini iddia eden Sınay, ülkede bu yüzden artık “tecavüz ve çocuk cinayetlerinin bile gündeme geldiğini” savundu.

Sınay, esnaf ve zanaatkarlarla ilgili yasa tasarısını da eleştirdi.

Sınay, BRTK müdürüne yönelik de eleştirilerde bulundu.


ÇAKICI

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, BRTK Yasa Tasarısı konuşulmasına rağmen BRTK Müdürü’nün mecliste olmamasını eleştirerek, müdürün, konuşmaları ve eleştirileri de dinlemesi gerektiğini savundu.

Çakıcı, “Kanlı, UBP’nin propaganda faaliyetlerini yürütmek için var” dedi.

Çakıcı, BRTK’de Özer Kanlı’dan bağımsız konuk çağıran bir programcı bulunmadığını savundu.

Ayda yılda bir de muhalefetin BRTK’ye çıkmakta olduğunu belirten Çakıcı, BRTK’yi “faşist, şovenist” yayınlar yapmakla suçladı ve BRTK müdürünü eleştirdi.

“BRTK’de demokratik bir yönetimden söz edilemez..” iddiasında bulunan Çakıcı, BRTK’nin cumhurbaşkanının “düşüncelerinin” yayın organı olduğunu iddia etti.

Çakıcı’nın cumhurbaşkanı hakkındaki sözleri üzerine, Çakıcı ile UBP Milletvekili Zorlu Töre arasında gerginlik yaşandı.

Yasa tasarısının anti demokratik olduğunu iddia eden Çakıcı, sözleşmeli bazı çalışanların kadrolanacağını ancak çalışanların yine de yönetim kurulunun iki dudağı arasında olacağını savundu.

BRTK’nin özerk olması gerektiğini belirten Çakıcı, konuşmasında hükümet uygulamalarını da eleştirerek, Maliye Bakanı Ersin Tatar ve UBP Milletvekili Ahmet Zengin ile zaman zaman tartıştı.

Çakıcı’nın taş ocaklarının izinlerini eleştirdiği sırada UBP Milletvekili Ahmet Zengin ile  DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ve Çakıcı arasında tansiyon yükseldi.

Çakıcı, UBP Genel Sekreteri Ertuğrul Hasipoğlu’nun, DP’den UBP’ye geçmesi konusuyla ilgili eleştirilerde bulundu.

Çakıcı, bir önceki Eğitim Bakanı’nın, Türkiye’ye mektup yazıp Güney’deki İngiliz okulunda okuyan çocukların GCE’lerini kabul etmemesini istediğini de ileri sürdü.


HASİPOĞLU

UBP Genel Sekreteri Ertuğrul Hasipoğlu, hakkındaki iddiaları yanıtlamak için söz aldı. Hasipoğlu’nun sözlerine başlamasının ardından DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu ve TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı tepki göstererek salonu terk etti.

Oğlunun Talat zamanında da görevde olduğunu, Eroğlu döneminde de görev yapmakta olduğunu ancak tek kuruş para almadığını belirten Hasipoğlu, partinin her ay ilçelere verdiği 3 bin TL izaz ikram parası verdiğini 6 bin TL de merkeze gelmekte ve bankaya yatırılmakta olduğunu, idare amiri ve genel sekreterin imzası ile masrafların bu paradan karşılanmakta olduğunu, kendisine maaş olarak verilmediğini söyledi.

Banka hesaplarının açık olduğunu kaydeden Hasipoğlu, DP’den ayrılma nedenlerini de açıklayacağını kaydederek, DP Genel Başkanı’nın Parti Meclisi’nde kendilerini kastederek partiye zarar verdiklerini istifa etmelerini söylediğini kendisinin de sabah istifa ettiğini belirtti.

Araştırma yapılmadan konuşulmasını eleştiren Hasipoğlu, oğlunun adının "karalanmaya çalışılmasını" da eleştirerek, “Bu yakışmaz” dedi.


DENKTAŞ

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da, Hasipoğlu’nun konuşması üzerine söz alarak, “istifa edeceklerse adam gibi etsinler” dediğini ancak onun öncesinde basında günlerce iki milletvekili hakkında haberler çıktığını söyledi. Denktaş, “Keşke kovaydık” dedi.

Denktaş, “Mecliste halk iradesini kaybetmiş bir partinin transfer milletvekilleri ile icraatlarını sürdürmesinin kendilerini ilgilendirdiğini” söyledi.