DAVUTOĞLU: ''BİRÇOK KONUDA TEK SESLE KONUŞUYORUZ ANCAK BİRLİK İÇİNDE HAREKETE GEÇMEK KONUSUNDA ÇOĞU ZAMAN BAŞARISIZ KALIYORUZ''

TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin, Azerbaycan, Suriye, Kıbrıs ve Myanmar'da devam eden krizlerde Birleşmiş Milletler'den (BM) beklentileri konusunda hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek, ''Birçok konuda tek sesle konuşuyoruz ancak birlik içinde harekete geçmek konusunda çoğu zaman başarısız kalıyoruz'' dedi.

BM  67. açılış etkinlikleri çerçevesinde BM Genel Kurulu'na hitap eden Davutoğlu, 
''Şimdi değilse ne zaman'' diyerek, BM ve Güvenlik Konseyi'nin uluslararası krizlere müdahalede yeterince hızlı hareket kabiliyeti olmadığına dikkati çekti.

Filistin sorununda iki devletli çözüm formülüne olan desteklerini birçok defa kuvvetle vurguladıklarını ve bu yönde sayısız kararı kabul ettiklerini ifade eden Davutoğlu, ''Filistin'in BM Genel Kurulu'nda eşit bir üye olarak yer alacağı günü halen ümit etmekteyiz'' diyerek BM Genel Kurulu'nda aynı konuların her yıl tekrarlanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Davutoğlu, Karabağ sorununa Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içinde bir çözüm bulunması ihtiyacını her defasında dile getirdiklerini anlatarak, ''Ancak son 20 yıl içinde bu yönde atılmış somut tek bir adım bile bulunmamaktadır'' diye konuştu.

''Aynı şekilde Kıbrıs sorunu yarım yüzyıldır çözümsüz kalmaya devam etmektedir'' diyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu,  uluslararası toplumun tümü tarafından desteklenen 2004 tarihli BM Çözüm Planı'nın üzerinden yaklaşık 10 yıl geçtiğini hatırlattı.

Davutoğlu, teröristlerin acımasızca saldırmaya ve masum insanların canlarını almaya devam etmesine karşın, ''terörizm'' melanetine karşı da halen etkin bir uluslararası işbirliği ve dayanışmanın gösterilmediğini belirterek, şöyle konuştu:

''Bugün aynı zamanda, bazı devletler de devlet terörü uygulamakta ve bizzat korumak zorunda oldukları masum vatandaşlarının hayatlarına kıymaktadır. Ancak bunun cezasıyla yüzleşmemektedirler. Suriye'de, Somali'de, Filistin'de, Afganistan'da, Myanmar'da ve başka birçok yerde yaşayan insanların haklarını kendimizinkiyle eşit görmediğimiz takdirde, nasıl özgürlük ve adaletten bahsedebiliriz?'' 

''ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN?''

Davutoğlu, ''Eğer temel insan hakları, siyasi güç hesapları için kurban ediliyor hatta BM Güvenlik Konseyi'ndeki bazı ülkeler arasında pazarlık konusu yapılıyor ve feragat dahi edilebiliyorsa evrensel insan hakları ve güvenlik nasıl sağlanabilir? Şimdi değilse ne zaman birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz? Birleşmiş Milletler değilse, kim bize önderlik edecek'' dedi.

TC Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM'nin çalışma usulleri ve yapılarının dünyanın bugünkü gerçekleri ile uyumlu olmadığının da altını çizdi.

Kıbrıs konusunun detaylarını da Genel Kurul üyelerine aktaran TC Dışişleri Bakanı, ''Maalesef, 2008 yılında başlayan yeni müzakere turu Rumların uzlaşmazlığı ve siyasi irade eksikliği nedeniyle kilitlenmiştir. Kıbrıslı Türkler, bugüne kadar, müzakerelerle ulaşılacak bir çözüme güçlü bağlılıklarını kanıtlamışlardır, ancak halen yasadışı bir ambargoya tabi tutulmaya devam edilmektedirler'' değerlendirmesinde bulundu. Bu durumun en basit deyimiyle bir adaletsizlik olduğunu söyleyen Davutoğlu, Kıbrıslı Rumların adanın etrafında yürüttüğü tek taraflı petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının da mevcut riskleri artırdığını belirtti.

Davutoğlu, BM Genel Kurulu hitabını şöyle tamamladı:

''Bir kez daha barışçıl ve müreffeh bir dünyaya yönelik arzumuzu ve bağlılığımızı dile getirdik. Ancak bu yönde olumlu bir fark yaratabilmek, sözlerimizin ve taahhütlerimizin somut eylemlerle desteklenmesi halinde mümkün olabilir. Konuşmamın başında, eğer şimdi değilse, ne zaman diye sormuştum. Bu yıl, bir fark yaratalım ve önümüzdeki eylül ayında aynı soruyu bir kez daha sormak durumunda kalmayalım."