Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Savaş Bozat, 76 gündür maaş alamayan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) çalışanlarının mücadelesini sürdüreceğini, çıktıkları yoldan geri dönmeyeceklerini ve direne direne kazanacaklarını söyledi.

Sendikal Platform’un BES’e destek için düzenlediği mitingin ardından BES Başkanı Bozat, sendika lokalinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, BES’in Avukatı Şefik Aşçıoğulları yanında birçok BES üyesi de hazır bulundu.

Mitingin ardından BES lokaline yürüyen üyeler, burada dinlenerek eylem değerlendirmesi yaptı; kendileri için Güzelyurt’tan gönderilen portakalları yedi.


BOZAT: “EKMEK KAVGASI VERİYORUZ”

Aylardır evlerine ekmek götüremeyen ve ekmek kavgası veren çalışanlara karşı hükümeti duyarsız ve ilgisiz kalmakla suçlayan Bozat, yola yalnız çıktıklarını ancak giderek arttıklarını, bugünkü mitinge de 15 sendikanın katıldığını söyledi. Bozat, eyleme katılarak kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.


“KIVILCIMI BİZ ATTIK, ATEŞ OLACAK”

“Bu kıvılcımı biz attık ama ateş olacak” diyen Bozat, LTB’de işveren ve hükümetin gideceğini, eylemlerinin süreceğini, yarın da kaldıkları yerden devam edeceklerini belirtti.


“GELDİKLERİ GİBİ GİTMESİNİ DE BİLECEKLER”

Sosyal güvenlik haklarından mahrum ve maaşsız kalmak istemediklerini vurgulayan Savaş Bozat, belediye yönetimi belediyeyi yönetemiyorsa, yönetmeye de talip olduklarını ifade etti ve “Beceriksizlikler gitmelidir. Geldikleri gibi gitmesini de bilecekler. Yapanın yanına kalmayacak” dedi.

LTB çalışanlarının bugünkü duruma düşmesinde belediye başkanı ve meclis üyelerinin sorumluluğu bulunduğunu kaydeden Bozat, belediyenin borçlanmasına onay veren ve borç batağına saplanmasına seyirci kalan bakanlar kurulunun da suçlu olduğunu söyledi.


“NİYE ÖNCEDEN YAPMADINIZ?”

Bozat, LTB bataklığa saplanırken, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nun grev erteleme kararı aldığını belirterek, bugün ise Cumhurbaşkanı’nın olağanüstü durum ilan edip hükümetle beraber çalışanların 2. maaşının da ödenmesi için çare aradığını kaydetti ve “Bunu niye önceden yapmadınız?” diye sordu.

76 gündür maaş alamayan ve 2012 yılında 5 ayda sadece 2 maaş alan LTB çalışanlarının içinde bulunduğu zor duruma işaret eden Bozat, “Takdir halkımızındır” dedi.


“SAYIŞTAY RAPORU ÇALIŞANLARI BÖLMEK İÇİN”

Sayıştay’dan bugün yeni bir yazı geldiğini, bunun çalışanları bölmek için atılmış bir adım olduğunu savunan Bozat’ın, “Ama bizde yılgınlık yok, direniş var. Direne direne kazanacağız. Bir yola çıktık. Belediyede yolsuzluk ve dolandırıcılık var ama Sayıştay çalışanlara karşı ortaya bir bomba attı. Bu yazıda ahlaksız teklif var. Sendikamızı bölmek istiyorlar ama bizi yıldıramayacaklar” sözleri alkışlarla karşılandı.

Belediyeyi bu noktaya getirenlerin cezalandırılması gerektiğini söyleyen Bozat, bedeli çalışanların ödemeyeceğini vurguladı ve üyelerini oynanan oyunlara karşı dikkatli olmaya çağırdı.


AV. AŞÇIOĞULLARI: “RAPORA GÖRE 487 KADRO FAZLASI VAR”

Basın toplantısında, Sayıştay raporu hakkında bilgi veren BES’in avukatı Şefik Aşçıoğulları da, dünün tarihini taşıyan raporda LTB’de 487 kadro fazlası bulunduğunun ve bunların işten çıkarılmamaları halinde yasal işlem yapılacağının belirtildiğini söyledi.

Aşçıoğulları, raporda Mayıs 2008’de belediyenin kadro fazlası personel için uyarıldığı belirtilirken, BES’in belediyeyle ilgili iddialarına hiçbir şey denmediğini kaydetti.

Bir soru üzerine, Sayıştay’ın yasasının 22. maddesine göre, Başsavcılık aracılığıyla LTB’nin dava edilmesi hakkı bulunduğunu bildirdi.


YARIN YİM’E ARA EMRİ BAŞVURUSU

Bakanlar Kurulu’nun dünkü olağanüstü toplantısında aldığı karara karşı yarın 09.30’da Yüksek İdare Mahkemesi’ne (YİM) ara emri dosyalayacaklarını açıklayan Avukat Şefik Aşçıoğulları, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası’na göre BES’in sürdürdüğü eylemin grev olmadığını kaydetti.

EYLEMDE 8 GÖZALTI

Aşçıoğulları, bugünkü eylemde 8 eylemcinin gözaltına alındığını, sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisi aldıklarını ancak gözaltı sebepleri hakkında henüz kendisine bilgi verilmediğini ifade etti. Aşçıoğulları, eylemde yaralananlar da olduğunu ancak sayı konusunda henüz bilgileri olmadığını söyledi.


TÜM ÇALIŞANLARA SAHİP ÇIKILACAK…

Sayıştay raporunda belirtilen 487 kişinin işten durdurulmasıyla ilgili bir soru üzerine BES Başkanı Savaş Bozat, bir sendikacı olarak tüm LTB çalışanlarına sahip çıkmak ve haklarını savunmak durumunda olduğunu söyledi.

Bozat, Başbakan İrsen Küçük’ün maaşların ödenmesini BES’in engellediği yönündeki açıklamasıyla ilgili yorumunun sorulması üzerine ise hükümetten başka türlü bir açıklama zaten beklenemeyeceğini belirterek, hükümeti “yalan makinesi” diye suçladı. Bozat, “Biz ödemeyi engellemedik… Cebimizde de bir kuruş yok” dedi.