Benzinciler Birliği, Bakanlar Kurulu’nun bugünkü toplantısının  iptal edilmesi üzerine yarın yapacağı grevi erteledi.

Birlik Başkanı Niyazi Çağaloğlu yazılı açıklamasında, Başbakan İrsen Küçük ile daha önce yaptıkları görüşmede, yeni benzin istasyonu açılmasıyla ilgili tüzüğün iptali ve kar paylarında iyileştirmenin bugünkü Bakanlar Kurulu’nun gündemine alınması konusunda uzlaştıklarını hatırlattı.

Açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun bugün toplanmaması nedeniyle iki konunun Bakanlar Kurulu’nun bir sonraki toplantısında çözüleceği düşüncesiyle yarın başlayacak grevin bir sonraki toplantıya kadar askıya alındığı kaydedildi.

Yazılı açıklamada, KKTC’deki istasyon sayısının dünya rekoru olduğu belirtilerek, yeni izinler verilmesini düzenleyen tüzüğe karşı olunduğu belirtildi.

KKTC’deki benzin istasyonlarının satış potansiyeli bakımından Türkiye ve Güney Kıbrıs’tan geride olduğuna işaret edilen açıklamada, Türkiye’de 6 bin, Güney Kıbrıs’ta 5 bin kişiye bir istasyon düşerken Kuzey Kıbrıs’ta bu rakamın 2 bin olduğu kaydedildi

Açıklamada, Türkiye ve Güney Kıbrıs’ta bir benzin istasyonunda yılda 6 milyon litre yakıt satılırken bu rakamın KKTC’de 2 milyon litre olduğu belirtilerek, “KKTC’de yeni yerleşim birimleri hariç yeni benzin istasyonuna kesinlikle ihtiyaç yoktur. Bu tüzük benzinciliğin sonu demektir” ifadesi kullanıldı.

Temmuz 2010 tarihinde benzinciler toptan satış fiyatı üzerinden yüzde 12.5 brüt kar payı alırken bugün yüzde 9 kar payına çalıştığına işaret edilen açıklamada, yükselen petrol fiyatlarıyla sürekli kapital  artırma durumunda kalan benzincilerin aynı zamanda kar kaybı da yaşadığı savunuldu.

Yazılı açıklamada, son bir yılda yüzde 60 yakıt fiyatları artarken, benzincilerin payında yüzde 30’a yakın düşüş olduğu iddia edilerek, benzincilerin kar payının temmuz 2010’daki seviyeye getirilmesi istendi.