Meclis Genel Kurulu, “devletin batık bankalardan alacakları” ile ilgili UBP milletvekilleri tarafından sunulan araştırma önergesini de oybirliğiyle kabul etti.

Önerge hakkında konuşan UBP Milletvekili Mehmet Tancer, devletin yıllardır milyonlarca  dolar alacağını alamadığına dikkat çekti.

Yapılacak araştırmanın alacakların akıbetinin ortaya çıkarılarak, tahsilinin yapılması olduğunu kaydeden Tancer, bunun herkesin arzusu olduğunu söyledi.


YORGANCIOĞLU

CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da, bankaların batması öncesinde Merkez Bankası’nın dönemin başbakanına sunduğu raporların denetlenmemesinin de sorgulanması gerektiğini söyledi.

UBP’nin tahsilat yapmasında yasal engel olup olmadığını da soran Yorgancıoğlu, “UBP şimdiye kadar bir işlem başlatıp sonuç alamadı mı, bunu bilmek isteriz” dedi.

Meclis araştırması açılması önergesine olumlu oy vereceklerini belirten Yorgancıoğlu,  araştırmanın uzun süreceğini, UBP’nin eğer yasal engel varsa bunu ortadan kaldıracak düzenlemeleri de eş zamanlı olarak meclise getirmesi gerektiğini söyledi.


ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, UBP’nin iktidarda olduğunu ve alacaklar konusunda harekete geçebileceğini belirterek, niçin bu konuların üzerine yürümediğini sordu.

Bunun garip bir durum olduğunu ancak destek vereceklerini kaydeden Angolemli, hükümetin bankaları tek tek açıklaması ve tahsil etmesi gerektiğini belirtti.


AVCI

ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı da, UBP tarafından gündeme getirilen araştırma komitesi talebini “komedi” olarak nitelendirdi. Avcı, “Bankalar battığında tasfiyenin başındaki Şirketler Mukayyitliği Müdürü,  bugün Başbakan’ın Müsteşarı olan Ömer Köseoğlu idi” dedi.

Avcı, konuyu araştırmak için meclisten araştırma istenmesini de eleştirdi.


DENKTAŞ

Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş ise, “UBP’nin her sıkıştığında temcit pilavı gibi bankalar konusunu gündeme getirdiğini” savundu ve “Siyasi ahlaksızlık yapanlardan bir vekil bunu daha önce gündeme getirdi. Şimdi 26 tane imza var. Böyle bir araştırma komitesinin yapacağı, oturup bu bankalar niye battı diye araştırmaktır” dedi.

“Dönemin hükümeti bu konuda bilerek ve isteyerek, yine bir seçim nedeni ile bu bankaların batmasını mı sağladı” diye soran Denktaş, esas mesajın meclise değil, Saray’a gönderildiğini savundu.

Denktaş, önergeye olumlu oy vereceklerini de söyledi.

Batık bankalarla ilgili Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergenin oybirliğiyle kabul  edilmesinin ardından gündem dışı konuşmalar başladı.