“RUM TARAFI ANLAŞMA İÇİN İSTEKLİ DEĞİL”

“GÜNEY KIBRIS, SONDAJ ÇALIŞMALARININ MÜŞTEREK YAPILMASINI İSTEMİYOR”

“ÖZELLEŞTİRMEYLE ERCAN HAVALİMANI DAHA MODERN BİR YAPIYA KAVUŞACAK”

Başbakan İrsen Küçük, Kıbrıs konusundaki görüşmelerde bir yere varılabilmesi için her iki tarafın da istekli olması gerektiğini ancak Rum tarafında bu isteğin olmadığının görüldüğünü söyledi.

Başbakan Küçük, Türk tarafının sondaj çalışmalarının müşterek yapılması taraftarı olduğunu ancak, Rum tarafının aynı düşünceyi taşımadığını da kaydetti.

Başbakan Küçük, Kıbrıslı İşadamları ve Profesyoneller Derneği’nin kuruluş yıldönümü etkinliklerine katılmak için gittiği İstanbul’da, Kanal 24 televizyonunda “Moderatör” adlı programa konuk oldu.

Kıbrıs sorunu, sondaj çalışmaları ve Ercan Havalimanı’nın özelleştirilmesi konularında değerlendirmelerde bulunan Başbakan Küçük, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki geçişler konusunda değinirken, gelinen aşamada kapılardaki akışın ilk günkü gibi olmadığını ifade etti.

“GÖRÜŞMELER BEKLENTİLERE YANIT VERMEDİ”

Kıbrıs konusundaki görüşmelerin Kıbrıs Türkü’nün beklentilerine yanıt vermediğini kaydeden Küçük, görüşmelerde Rum lider Hristofyas’ın tutumun olumlu olmadığını söyledi.

Başbakan Küçük, görüşmelerde bir yere varılabilmesi için her iki tarafın da istekli olması gerektiğine işaret ederek, “Hristofyas hiçbir dönem istekli olmadı” dedi.

Küçük, süreçte Rum tarafının, Türk tarafının taleplerini hep reddettiğini anlattı.

Başbakan Küçük, Genel Sekreter’in düzenlediği zirve toplantılarından da bir sonuç elde edilmediğini ifade ederek “Kıbrıs Türk tarafı BM parametreleri içerisinde kalıp, sorunu çözme taraftarı. Görüşmelerde 2 bölge 2 kesimlilik konusu vurgulandı. Türkiye’nin garantörlüğünde, müşterek kurulacak bir yönetim üzerinde duruldu” diye konuştu.

“YER ALTI SERVETLERİ HER İKİ HALKA DA AİT”

Petrol ve doğalgaz sondaj çalışmalarına da değinen Küçük, adadaki yer altı servetlerinin her iki halka da ait olduğunu vurguladı.

“Adada iki halk vardır” diyen Küçük, Türk tarafının her zaman arama çalışmalarının müşterek yapılması gerektiği üzerinde durduğunu ancak, Rum tarafının çalışmaları tek taraflı gerçekleştirmeye kalktığını anlattı.

Başbakan, bunun üzerine Türk tarafının da Kuzey’de bu yönde bir Türkiye işbirliği ile çalışma başlattığını ve çalışmaların sürdüğünü söyledi ve “Şu an her iki tarafta da gaz arama çalışmaları sürüyor. Bizim isteğimiz iki tarafın da çalışmaları müşterek yapması idi” dedi.

“5 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ ERCAN ÇAĞDAŞ YAPIYA KAVUŞACAK”

Ercan Havalimanı’nın özelleştirilmesi konusuna değinirken turizmde hedeflere erken ulaşıldığını kaydeden Başbakan Küçük, “Yolcu kapasitesinin 5 milyona çıkmasını hedefliyoruz. Bu sayıyı Ercan karşılayamaz. Bir buçuk yıldan beri Türkiye Başbakanlık Özelleştirme Birimi ile yaptığı Ercan ihale çalışmaları tamamlandı” diye konuştu.

Başbakan İrsen Küçük, Ercan Havalimanı için hazırlanan yeni proje ile hem Ercan’ın çağdaş bir yapıya kavuşacağını hem de turizm sektörünün ivme kazanacağını sözlerine ekledi.