BES’İN EYLEMİNİ GREV DİYE TANIMLAYAN BAKANLAR KURULU, 60 GÜN ERTELEME KARARI ALDI

KARARA GEREKÇE HALK SAĞLIĞININ TEHDİT EDİLMESİ GÖSTERİLDİ

ÇAVUŞOĞLU: “BELEDİYEYE DEVLET KATKISINDAN 1.2 MİLYON LİRA AKTARILDI. KENDİ KAYNAKLARIYLA BERABER BİR MAAŞ ÖDENEBİLİR… İKİNCİ MAAŞ İÇİN GEREKLİ PARA İSE PERSONELİN ÇALIŞMASIYLA TOPLANABİLİR”

“BENZİNCİLERİN BENİMLE GÖRÜŞMEDEN GREV KARARI ALMALARI DÜŞÜNDÜRÜCÜ... KOMİTELER HALA ÇALIŞIYOR, BİZE TEŞEKKÜR E-MAİLİ GÖNDERMİŞLERDİ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu başkanlığında olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu, Belediye Emekçileri Sendikası (BES)’in Lefkoşa Türk Belediyesi’nde sürdürdüğü eylemin ilgili yasa uyarınca grev sayıldığını belirterek, 60 gün süreyle erteleme kararı aldı.

Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası uyarınca alınan karara, Lefkoşa’da çöplerin halk sağlığını tehdit eder boyuta ulaşması gerekçe gösterildi.

Bakanlar Kurulu’nun olağanüstü toplantısı saat 13.00 sıralarında tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu toplantıdan açıklama yapmadan ayrılırken, Eroğlu’nu Başbakan İrsen Küçük ve bakanlar uğurladı.

Toplantıya Başsavcı Aşkan İlgen de katıldı.

Daha sonra Bakanlar Kurulu Sözcüsü, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, ülke gündeminde büyük yer tutan, Lefkoşa halkı için ise artık sağlık sorunu haline gelen belediyedeki eylemle ilgili görüş alışverişinde bulunup karar üretmek üzere olağanüstü toplandıklarını kaydetti.

Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası’nın 15 (1) maddesini okuyan ve bu madde uyarınca LTB çalışanlarının yaptığı eylemin grev olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Şu anda LTB’deki çalışanlar grevde olmadıklarını söylüyorlar ama herhangi bir faaliyet de sürdürmüyorlar” dedi.

KARAR

Havaların ısınmasıyla uzun süredir biriken çöplerin halk sağlığını tehdit ettiği endişeleri olduğunu, bunun doktorlar ve meclisteki doktorlar tarafından da dile getirildiğini anlatan Çavuşoğlu, devletin en üst makamı Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nun şu kararı ürettiğini açıkladı:

“Bakanlar Kurulu 42/96 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası’nın 15. maddesinin 1. fıkrası ve 16. maddesinin 3. fıkrasının verdiği yetkiye dayanarak, elzem hizmet görevi yürüten LTB bünyesinde faaliyet gösteren BES’e ve/veya diğer sendikalara üye olan ve/veya olmayan tüm çalışanların başlatmış olduğu grevin genel sağlığı bozucu nitelikte ve/veya elzem hizmet olması nedeniyle 15/5/2012 tarihinden itibaren 60 gün süreyle grevin ertelenmesine ve Savunma Nizamnamesi’nin 79 (b 3) gereğince ekteki grev yasağı LTB emirnamesinin Resmi Gazete’de yayımlanmasına karar verir.”

Bakanlar Kurulu Sözcüsü, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, LTB çalışanlarının uzun zamandır maaşlarını alamadıklarını da hatırlatarak, hükümetin çalışanlara büyük saygı gösterdiğini, özerk belediyelerin bu maaşları ödemesi gerektiğini ama hükümetin de üzerine düşeni yapmak için büyük gayret gösterdiğini söyledi.

1.2 MİLYON LİRA KATKI

Belediyelerin devlet katkısının yılda 12 takside bölündüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, 13. maaşlar da olduğu için 13 taksit olarak ödendiğini, 13. maaşın 5 aylık hak edişini dikkate alarak 1 milyon 200 bin TL’lik kısmının bugün saat 11.00 itibarıyla belediyeye aktarıldığını bildirdi.

1 AYLIK MAAŞ ÖDENEBİLİR

Çavuşoğlu, bu rakam belediyenin kendi kaynaklarıyla birleşince bir aylık maaşın ödenebileceğini ancak belediye çalışanlarının buna engel olduğu yönünde bilgiler ulaştığını kaydederek, “Umarım bu doğru değildir çünkü 75 gündür maaş alamayan bir kesimin maaş alabilmesi için hükümet elinden gelen katkıyı yapmıştır ve 1.2 milyon TL’yi aktararak maaşların ödenmesi için gerekli rakamı sağlamıştır. Saat 11.00 itibarıyla belediyede bir maaş ödenebilecek para hazırdır” diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, LTB çalışanları yasak kararına uymazsa ne yapacakları yönündeki bir soruyu yanıtlarken, demokrasinin güvencesinin yasalar olduğunu ve kararı da yasalara göre aldıklarını vurguladı.

“DEMOKRATİK ANLAYIŞ GÖSTERDİK… ÇALIŞANLAR DA DİKKATE ALMALI”

Bu kadar zamandır halk sağlığını tehdit etmesine rağmen eyleme demokratik anlayış gösterdiklerini kaydeden Nazım Çavuşoğlu, “Bakanlar Kurulu da bu ülkenin yasal bir kuruludur ve yasal sorumlulukları vardır. Çalışanlar da bunu dikkate almak zorundadırlar” dedi.

“2. MAAŞ ÇALIŞMAYLA TOPLANABİLİR”

Çavuşoğlu, LTB personelinin 2 maaş alacağı bulunduğunun hatırlatılarak, diğer ödemenin ne olacağı sorusuna karşılık, Bakanlar Kurulu’nun yasal bir kaynak bulduğunu ancak diğer taraftan belediyenin birçok alacağı bulunduğunu, bunların personelin çalışmasıyla toplanabileceğini anlattı.

Nazım Çavuşoğlu, vatandaşların ödemelerini yapmaya hazır olduğunu, belediyenin veznelerinin de açık olması gerektiğini; ikinci maaşların da bu paraların toplanmasıyla ödenebileceğini söyledi.

BELEDİYELER BİRLİĞİNDEN DESTEK İSTENECEK

Bir başka soru üzerine, Lefkoşa’nın temizlenmesi konusunda, LTB çalışanlarına ağır yük bırakmayacaklarını, Belediyeler Birliği’nden yardım isteyerek Lefkoşa’yı ivedi şekilde normale döndürmeyi planladıklarını açıklayan Çavuşoğlu, Belediyeler Birliği ile gerekli görüşmeleri yapacaklarını ifade etti.

Çavuşoğlu, Başsavcı’nın toplantıya katılma sebebiyle ilgili soruya karşılık ise, hükümetin yasal çerçevede hareket ederek karar alması için Başsavcı’nın davet edildiğini; LTB’yle ilgili bir davalaşma olacaksa bunun Sayıştay raporuyla olacağını bildirdi.

BENZİNCİLERİN GREVİ… “SAMİMİYETSİZLİK PRİM YAPIYOR”

Bakanlar Kurulu Sözcüsü, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Benzinciler Birliği’nin dün gece yarısı başlattığı grevi üzüntüyle öğrendiğini belirterek, Benzin İstasyonları Tüzüğü’ndeki değişiklikleri bahane eden benzincileri “Nasıl bir ülkede yaşıyoruz ki bu kadar özgürlük, bu kadar demokratik yapı içinde artık samimiyetsizlik de prim yapıyor” sözleriyle eleştirdi.

Çavuşoğlu, daha önce Bakanlar Kurulu’ndan geçen tüzüğü, birliğin şikayeti üzerine durdurduklarını bildirerek, şöyle konuştu:

“E-MAİLLE TEŞKKÜR ETTİLER”

“Birliğin genel kurulundan sonra bir komite kurulması ve bu konuda çalışması için anlaştık. Komiteler de kurulup çalıştı. Bu sırada kendilerinin de görüşü soruldu. Çalışma arkadaşlarıma 4 Mayıs’ta gönderdikleri e-maille, gördükleri anlayıştan ve komitelerin çalışmalarından memnuniyet dile getirdiler ve teşekkür ettiler. Böyle bir teşekkürün ardından benimle hiçbir şekilde görüşmeden grev kararı almaları, bana göre düşündürücüdür.”

Bakanlar Kurulu Sözcüsü, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, CTP’nin ve CTP dönemi hükümetinin Başbakanı da olan Mağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer’in konuyla ilgili söylemlerini de eleştirerek, kendi döneminde 12 istasyon izni veren birinin UBP döneminde 3 istasyon izni verilmesini nasıl eleştirdiğini sordu.

“BENİM HABERİM YOKKEN…”

Samimiyeti sorgulamak istediğini kaydeden Nazım Çavuşoğlu, “Benzinciler Birliği de komiteler halen çalışırken ve herhangi bir şikayet ve sıkıntılarından benim haberim yokken ve bize teşekkür e-maili gönderirken nasıl olur da greve giderler, bunların topyekün değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyim” diye konuştu.

Bakanlar Kurulu Sözcüsü Çavuşoğlu, tüm benzincilerin bunları bilmesini isteyerek samimiyet çağrısı yaptı.

Çavuşoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Benzinciler Birliği görüşme talep ederse görüşebileceğini ancak şu ana dek kendisine ulaşan bir talep gelmediğini de söyledi.