Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bu yılın ikinci yarısında gerçekleşecek Kıbrıs Rum kesiminin AB dönem başkanlığına ilişkin, ''Türkiye, AB ile ilişkilerini askıya almayacak. Türkiye, dönem başkanlığı ile bir ilişkiye girmeyecek'' dedi.

Bağış, CHP İstanbul Milletvekili ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkan Yardımcısı Umut Oran'ın, ''Kıbrıs Rum kesiminin bu yılın ikinci yarısındaki dönem başkanlığında AB sürecinde 6 ay dondurma veya askıya almanın asla söz konusu olmaması gerekiyor'' şeklindeki sözlerini AA muhabirine değerlendirdi.

''Bu CHP'de herhalde bir algılama sorunu var. Ve bu anladığım kadarıyla bulaşıcı bir sorun'' diyen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sayın Umut Oran, herhalde sayın Başbakanımızın, benim, Dışişleri Bakanımızın yaptığı açıklamaları algılamakta bir zorluk yaşadı ki, 'Türkiye, Kıbrıs Rum kesiminin dönem başkanlığında AB ile ilişkilerini askıya almasın' gibi bir açıklamada bulunmuş. Türkiye, AB ile ilişkilerini askıya almayacak. Türkiye, dönem başkanlığı ile bir ilişkiye girmeyecek. Hep söylüyorum; Kıbrıs Rum kesiminin dönem başkanlığı,  23 Nisan'da bizim devlet büyüklerimizin çocukları koltuklarına oturtmasına benzer. Bu işi çok da fazla abartmamak lazım. Müzakere eden ülkelerin dönem başkanlığı ile ilişkileri fasıl açıp kaparken ya da Ortaklık Konseyi toplantıları gerçekleşirken olur. Biz zaten Fransa'nın, Belçika'nın dönem başkanlığında bile Ortaklık Konseyi toplantısı yapmamışız. Son 3 dönem başkanlığında Kıbrıs Rum kesimi başta olmak üzere birçok AB üyesi ülkenin önümüze çıkardığı mantıksız, hukuksuz, saçma engeller nedeniyle fasıl açmamışız. O yüzden bizim Kıbrıs Rum dönem başkanlığının çok da üzerine gitmemize de gerek yok. Bizim 
Komisyonla ilişkilerimiz her zaman olduğu gibi devam eder. Avrupa Parlamentosu ile ilişkilerimiz devam eder. Üye ülkelerle ilişkilerimiz devam eder. Hali hazırda o dönemde, Temmuz 2012 ile Aralık 2012 arasındaki dönemde ülkemizi ziyaret edecek birçok Avrupa Birliği üyesi ülkenin Avrupa bakanı, dışişleri bakanı, bizim kesinleşmiş bazı Avrupa ziyaretlerimiz var. Komisyonda yapacağımız toplantılar var. Ama başkaları tanımadığımız bir ülkeye 'başkan' diyor diye biz tutup tanımadığımız ülke ile karşılıklı oturup, onlara resmi bir muamele yapacak değiliz. Tanımak zorunda kalacak değiliz. Sayın Oran eğer diplomasinin bu hassasiyetlerini bilmiyorsa, AK Parti'nin birçok ilinde şu anda siyaset akademileri var. Orada bu tür konular öğretiliyor. Biz kendisini eğitmekte, yetiştirmekte her türlü katkıyı vermeye hazırız.''