Aydınlık Yarınlar Hareketi, siyasetin ve meclisin vizyonunun değişme zamanının çoktan geldiğini iddia etti.
Anıl Kaya imzasıyla yayınlanan basın açıklamasında, nisap sorunu yaşayan Meclis Başkanını dahi çileden çıkaran meclisin ve siyasetin vizyonunun değişmesi istendi.
Kaya, “Kıbrıs Türk halkı bunu hak etmemiştir. Halkımız demokrasi çerçevesinde sorunlarının çözülmesi için kendi geleceğini hazırlayacak kişilere oyunu vermek kaydı ile sandığa gitmiş ve iradesini temsilcilerine devretmiştir” dedi.
Temsili iradeyi teslim alan siyasilerin, bunu suistimal ederek verilen sözlerin yerine getirtilmesinde gereken ciddiyeti göstermediğini savunan Kaya, “Bu alışkanlık yılların birikimidir. Aydınlık Yarınlar Hareketi Meclis Başkanından Milletvekillerinin meclis oturumlarına katılımlarını bu halka açıklamasını talep etmektedir” şeklinde konuştu.
Kaya açıklamasına şöyle devam etti:
“Meclis oturumlarına şu yada bu sebepten katılamayan kendi özel işi, sosyal yaşamı vesilesi ile vakit bulmayan milletvekillerine bu ciddiyetten uzak tavırlar için yaptırım uygulanması gerekmektedir.
Seçim sistemi değişmelidir. Aydınlık Yarınlar Hareketi çeşitli defalar gündeme getirdiği üzere seçim sisteminin ivedilikle değiştirilmesinden yanadır. Bu doğrultuda halkımız tüm dinamikleri ile harekete geçmelidir.
Dar siyasete imkân tanıyan dar bölge sisteminden çarşaf listeye geçilmeli KKTC tek seçim bölgesi olarak ilan edilerek vatandaşlarımız tüm milletvekili adaylarına oy kullanmalıdır. İlçelerin kontenjanları baki kalmak kaydı ile örneğin İskeleden aday çıkacak bir kişiye Güzelyurtlu, Girneli insanlarımız da oy kullanmalıdır.
Bugün yapılan insanını mutlu edemeyen siyaset yani ‘Kötü Siyasettir’. Zümrelerin, partilerin çıkarlarının ön planda tutulduğu mevcut siyaset anlayışını değiştirerek toplum genelinin menfaatlerinin gündemde olacağı ortak paydayı yaratabiliriz.
Verilen sözler havada kalıyor! Mevcut yapı ile siyasiler zümresel odaklı meselelere büyük zaman ayırırken toplumsal sorunları aşımında etkisiz kalıyor.
Kamu reformu, seçim ve halk oylaması yasası, siyasi partiler yasası,polisin sivile bağlanması gibi demokratikleşmeye yönelik reformları insanımız hak etmektedir.
Halen daha üçlü kararname mekanizması ile devam ettirilen ‘Müşavir’ uygulamasını şu anda siyaset yapan hiç kimse savunmamakta ancak sorun orada durmaktadır.
Bu siyasal kısırlık anlamına gelir! Bu örnekler halka verilen sözler ve yaşanan sıkıntılar çoğaltılabilir.
Bilinmelidir ki bugün içinde bulunduğumuz durum sürdürülebilir ekonomik sosyal, siyasal yapıyı oluşturacak temelde ve vizyonda değildir. Aydınlık Yarınlar Hareketi olarak bu vizyonda kendimizi halkımıza karşı sorumlu hissediyoruz. Çünkü yüreğimizde insanımızın sevgisi vardır, Bu sevgi dönüşümün bir parçası olacaktır”.









KAYNAK : KIBRIS