Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na mektup göndererek, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin “iyi ön hazırlık gerektirdiği” mesajı verdiği bildirildi.

Fileleftheros, “İyi Hazırlık Ön Koşul – Anastasiadis’in Eroğlu’na Mektubu Yeni Müzakerelerin Çerçevesini Belirliyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Eroğlu’nun kendisine gönderdiği tebrik mektubuna yanıt veren Anastasiadis’in, “müzakereler öncesinde ön hazırlığın iyi yapılması gerektiğini” vurgulayarak, “yeni müzakerelerin, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin yanı sıra tüm bölgenin yararına olacak, Kıbrıs sorununu çözümüne götürmesi gerektiğini” de belirttiğini aktardı.

Anastasiadis, mektubunda, “süreç için hali hazırda fikirlerin ve düşüncelerin olduğunu (Eroğlu mektubunda buna değiniyor) ancak zeminin hazırlanması gerektiğini” belirtti.

Gazete, Anastasiadis’in mektubundan, Rum hükümetinin şu an için müzakerelerin başlamasını öngörmediği sonucunun çıkarılabileceğini belirtirken, ekonomik alanda yaşanan sıkıntılarla ilgili yoğun çalışmaların gerekmesinin bunun sebebi olabileceğini öne sürdü.

Gazete ayrıca, Eroğlu’nun mektubunda, Anastasiadis’le hemen görüşme yapma isteğini ilettiğini hatırlattı.

RUM BAŞKANLIK SARAYI DİLOPMATİK BÜROSU KALKIYOR

Politis gazetesi ise, Anastasiadis’in Rum Başkanlık Bürosu’nda bulunan diplomatik bürosunu feshettiğini, diplomatik büro şefinin tüm yetkilerini ise Dışişleri Bakanı İoannis Kasulidis’e verdiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, kendisinin diplomatik danışmanlık görevini yapacağını ve bu sebepten ötürü diplomatik büroya gerek kalmadığını Kasulidis’e bildirdi.

Gazete, Tasos Papadopulos ve Dimitris Hristofyas dönemlerinde oluşturulan diplomatik büronun böylece ortadan kalktığını, Rum dışişleri bakanının Glafkos Kliridis döneminden sonra ilk kez tam yetkili konuma geldiğini vurguladı.

Kasulidis ile Anastasiadis’in tam bir uyum içerisinde olduklarını da vurgulayan gazete, Dışişleri Bakanlığının Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde önemli rol üstlenmesinin beklendiğini yazdı.

Kıbrıs sorununa ilişkin kararların Rum Ulusal Konseyi’nde alınacak olmasına karşın yeni müzakerecinin dışişleri bakanlığından olmasının beklendiği belirtilen haberde, Kasulidis’in dışişleri bakanlığındaki iki mevkiye, AB Dönem Başkanlığının iki başarılı ismi, Genel Müdür olarak Andreas Mavroyannis ve özel kalem müdürü olarak Nikos Hristodulidis’i getirmesinin tesadüf olmadığı ifade edildi.

Simerini gazetesi ise, Rum hükümetinin Kıbrıs sorunu konusunda strateji değişikliğine gideceğini, bunun sebebinin ise Güney Kıbrıs’ın içerisinde bulunduğu ekonomik krizin Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirilmesinin önüne geçilmesi olduğunu yazdı.

Gazete haberinde, nasıl bir strateji izleneceğine açıklık getirmezken Rum hükümetinin ekonomik destek paketinin Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirilmesinin, müzakere masasındaki dengeleri Rum tarafının aleyhine bozabileceği endişesini taşıdığını ifade etti.