“KONFEDERAL MODEL ÜZERİNE KURULMUŞ DÜŞÜNCEYİ SAVUNUYOR”

CTP-BG Genel Sekreteri Asım Akansoy, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Kıbrıs sorunundaki tutumunu eleştirerek, “konfederal model üzerine kurulmuş bir düşünce sistemiyle” müzakerelerde bulunmakla suçladı.

Akansoy, konuk olduğu SİM TV’de Kıbrıs müzakereleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Müzakerelerin istenilen doğrultuda seyretmemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Akansoy, sürecin hatalı politikalar sonucunda kilitlendiğini ve açmaza doğru sürüklenildiğini ileri sürdü.

Kıbrıs Türk tarafını, Güney Kıbrıs’ın petrol ve doğal gaz aramasını kullanarak, müzakereleri içinde bulunulan noktaya getirmekle suçlayan Akansoy, akılcı bir politikayla petrol ve doğal gazın çözüme katkı koyup, istikrar sağlayabileceğini iddia etti.

Eroğlu’nun “konfederal model üzerine kurulmuş düşünceyi” savunduğunu iddia eden Akansoy, “Bu, BM parametreleri dışında yaklaşımdır. Uluslararası dünya tarafından kabul edilemez” dedi.

Asım Akansoy, 2000’li yıllarda Kıbrıs konusunda pro-aktif bir dış politika güden Türkiye’nin 2009’dan sonra bu politikadan vazgeçtiğini ve Kıbrıs sorununun Türkiye için öncelikli olmaktan çıktığını ancak süreci Eroğlu’nun yönettiğini iddia etti.

Akansoy, Kıbrıs Türk halkının çözümle dünyaya entegre olmaya çalıştığına dikkat çekerek, karşı tarafın isteksizliğinin Kıbrıs Türk tarafını bir yere kadar ilgilendirdiğini savundu. Akansoy, “Müzakereleri terk ederseniz, ne Ercan’a uçak iner, ne doğrudan ticaret tüzüğü geçer, ne de izolasyonlar kalkar. Bu halk bunun bedelini niye ödesin?” şeklinde devam etti.

Asım Akansoy, bir soru üzerine, CTP-BG’nin Avrupa’da çok ciddi temaslarda bulunduğunu söyledi. Akansoy, “Avrupa Parlamentosu’na da katılıyoruz. Milletvekillerimiz orada. Mağusa Milletvekilimiz Teberrüken Uluçay, Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusunda güçlü bir tavır koydu” dedi. Akansoy, sendikaların Uluçay’a yönelik eleştirilerinin ise gerçekleri yansıtmadığını söyledi.