Viltiligo (deri hastalığı) hastalığı ile ilgili uzun zamandır araştırma yapan Hekimzade Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Muammer Yıldız,vitiligo hastalığını tedavi eden bitkilerin izini Türkiye’nin zengin bitki florasında sürdürdü. Vitiligo dış derinin renk kaybına uğramasıyla oluşan beyaz plaklarla seyreden bir deri hastalığıdır. Ancak her beyaz leke vitiligo değildir.

 Vitiligo hastalığının doğal ilacı olan, Latince ismi Ammi Visnaga olarak bilinen benekli hiltan bitkisinin Adana Aladağ’da yoğun yetişme alanı olduğunu tespit etti. Yaklaşık 4-5 yıllık çalışmalardan sonra hiltan bitkisinin vitiligo hastalığını tedavi etmekteki başarısı küçümsenemeyecek kadar fazla olduğu tespit edildi. Bu çalışmaları destekleyen bilimsel literatüründe olduğunu söyleyen Dr.Yıldız, "FFD Monograflarında bu bitkinin vitiligo tedavisinde ciddi başarılar sağladığı tespit edilmiş ve literatüre girmiştir." ifadelerini kullandı.

BENEKLİ HİLTAN

 

 KÜRDAN OLARAK DA KULLANILIYOR

Keskin bir kokusu olan hiltan kurutulduktan sonra suyla kaynatılıp içilir. Meyve sapları Ortadoğu'da kürdan olarak tüketiliyor. İçeriğinde reçine, sabit ve uçucu yağ, visnadin, kellin gibi maddeler taşımaktadır. Genellikle ormanlık alan, yol kenarlarında, nisan-mayıs aylarında yetişir.