Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları  Derneği Üyesi Prof. Dr. Gülsüm Özkan, yaptıkları bir çalışmada, tuz tüketiminin  azaltılmasıyla, hipertansiyon oranının da düştüğünü gördüklerini belirterek,  "Türkiye'de bir kişinin 18 gram tuz tükettiğini saptadık." dedi. 

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi  Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Özkan, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, hipertansiyon hastalarının çoğunun hastalıklarından habersiz olduğunu  ve bu soruna gerekli önemi vermediğini belirtti.

Büyük tansiyonun 14'ün üzerinde, küçük tansiyonunun da 9'un üzerinde  olması durumuna "hipertansiyon" denildiğini anlatan Özkan, "Hipertansiyon tek bir  ölçümle değil, birkaç defa ölçtükten sonra anlaşılır. Türk Hipertansiyon ve  Böbrek Hastalıkları Derneğinin yaptığı çalışmaya göre Türkiye'de her üç  erişkinden birisinde hipertansiyon var. Maalesef bu erişkinlerin yarısı da  hipertansiyon hastası olduğunun farkında değil. Farkında olanların çoğunluğu da  tedavi olmuyorlar." diye konuştu.

Özkan, dernek tarafından bu yıl yapılan çalışmanın, hipertansiyon ile  mücadelede kendilerine yol gösterdiğini kaydetti.

Çalışma kapsamında 26 ilde belirli bir sayıda hasta havuzu  oluşturularak takip yapıldığını vurgulayan Özkan, "Hastaların tansiyonları  ölçüldü. Patent 1, Patent 2 çalışması olarak bu çalışma iki kez yapıldı. İlkinde  yüzde 31,8 ikincisinde de yüzde 30,3 şeklinde hipertansiyon saptandı. İlk  çalışmadan sonra yüksek tansiyonun nedenleri araştırıldı. Bunların nedenleri  içerisinde de özellikle tuz tüketiminin fazla olduğu gözlemlendi. Türkiye'de tuz  tüketimi istenilen sınırların üç katı daha fazla yükseklikte." ifadesini  kullandı.

"TUZ BİR NEVİ ZEHİRDİR"

Hipertansiyon artışı ile tuz tüketiminin doğru orantılı olduğunu, tuz  tüketiminin azalmasıyla hipertansiyon hastası sayısının da azalacağını vurgulayan  Özkan, şunları söyledi: Sağlıklı bir kişinin 4-6 gram tuz tüketmesi gerekiyor.  İlk  çalışmamızda biz Türkiye'de bir kişinin 18 gram  tuz tükettiğini saptadık.  Yapılan çalışmalarla yemekteki ve ekmekteki tuz oranı azaltıldı. Bu azalmayla  hipertansiyon oranı da düşmüş oldu. Tuz gerçekten çok tehlikeli. Hipertansiyondan  bağımsız olarak bir kişinin tansiyonu normal bile olsa tuz fazla tüketirse damar  içerisindeki endotel hücre dediğimiz birtakım yapıları hasarlayarak ileri dönemde  birçok organda hasara yol açıyor. Tuz bir nevi zehirdir bizim için.