Selçuk Üniversitesi Sinir Bilim Araştırma Birimi'nden Doç. Dr. Selvi, araç kullanırken trafik kurallarına uyma gibi dikkat gerektiren önemli beyin faaliyetlerinin cep telefonuyla konuşulduğunda yavaşladığını söyledi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sinir Bilim Araştırma Birimi'nden Doç. Dr. Yavuz Selvi, yaptığı açıklamada, günlük yaşantıda önemli yer kaplayan cep telefonlarının aynı zamanda pek çok tehlikeye de neden olduğunu ifade etti. Bayram tatillerinde özellikle karayolu trafiğinde yoğunluğun arttığını dile getiren Selvi, araç kullanırken telefonla konuşmanın, dikkatin dağılmasına neden olacağından kazalara yol açabileceğini vurguladı.

İki işi bir arada yapma çabasıyla beynin "çoklu görev" durumuna geçtiğini bildiren Selvi, araç kullanırken telefonla meşgul olmanın geç algılamaya neden olduğu gibi dikkati azalttığını, tepki süresini de geciktirdiğini kaydetti.

Konsantrasyon, dikkat, algılamada dağınıklığa neden oluyor

"Araç kullanırken trafik kurallarına uyma gibi dikkat gerektiren önemli beyin faaliyetleri cep telefonuyla konuşulduğunda yavaşlıyor" diyen Selvi, şöyle devam etti:
"Beyin, hem trafikte araç kullanma hem de telefon kullanımı nedeniyle çoklu görev yaparken belirgin bir yük içine giriyor. Bu nedenle dikkat, konsantrasyon ve algılama gibi süreçlerde dağınıklık oluyor. Trafik akışına konsantre olması gereken araç kullanıcısının bu dikkat dağınıklığı ve zayıf algılama nedeniyle maddi, yaralanmalı ve ölümlü kaza yapma riski çok yüksek. Araç kullanırken telefonla meşgul olmak, alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli. Gelişmiş pek çok ülkede olduğu gibi bizde de yasak olan bu durumu cezalar değil, insana saygı anlayışı engelleyebilir."

Selvi, trafikte telefonla konuşmanın tehlikelerinin medya aracılığıyla duyurularak sürücülerin bilinçlendirilmesi çağrısında bulundu.