Toplumun Yüzde 33'ü Bu Hastalıkla Tanışıyor
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Tozoğlu, toplumun yüzde 33'lük kısmının eklem düzensizlikleriyle ilgili en az bir semptoma sahip olduğunu söyledi

AÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Tozoğlu, temporomandibular eklemlerin, kafatasında yer alan temporal kemik ve mandibula adı verilen alt çene kemiği arasında, hem sağ ve hem de solda bulunan eklemler olduğunu söyledi. Her iki eklemin birbirinden bağımsız gibi gözükse de birlikte hareket ettiklerini dile getiren Doç. Dr. Tozoğlu "Bu bazen balans için, bazen de fonksiyona katkı olarak önem arz etmektedir. Çene ekleminin yüzeyi diğer eklemlerden farklı olarak fibrözkonnektif dokudan oluşur. Diğer eklemlere göre yıpranmaya daha dirençli, yenilenmesi daha iyidir. Hem kayma hareketi hem de menteşe hareketi yapabilmesi diğer eklemlerde olmayan bir özelliktir. Çene eklemi, vücudun en sık kullanılan eklemi olup çiğneme, konuşma, yutkunma, esneme gibi çeşitli hareketler sırasında günde binlerce kez açılır ve kapanır. Bu kadar çok çalışan bir eklemin, diğer eklemlerde olduğu gibi,çeşitli sebeplerden dolayı sağlığının bozulması mümkündür" diye konuştu.
Toplumun büyük bir kısmının hayatının herhangi bir döneminde bu eklem bozuklukları ile karşılaştıklarını söyleyen Doç. Dr. Sinan Tozoğlu şöyle dedi:
"Toplumun yüzde 33’ünün eklem düzensizlikleri ile ilgili en az bir semptoma sahip olduğu ve bunların yüzde 20’sinin problemin şiddetinden dolayı hekime gitmesi ve tedavi olmaları gerektiği belirtilmektedir. Bu kısmında yüzde 3’ü problemin şiddetinden dolayı muhafaza tedavi yöntemlerle tedavi edilebilme şansını kaybetmişlerdir. Artık daha ilerleyen yöntemlerle tedavi edilme zorunluluğu ortaya çıkar."