Neden Hala Kilo Veremiyorum?
Kilo vermek ile ilgili hala aklınızda bazı sorular varsa, bu yazıya göz atmanızda fayda var.

Diyetinizi yapıyorsunuz ve her şey yolunda gidiyor; fakat günlük hayatınızda beslenmenize her zaman dikkat edemiyorsunuz. Arkadaş toplantıları, alkollü akşamlar ya da her gün egzersiz yapma fırsatı bulamamak beslenme dengenizi bozuyor olabilir.

Diyet yaparken dışarıda neler tüketilebilir?


Yemeğinizi dışarıda yemek zorunda kaldığınızda az yağlı öğünler tercih etmek adına, ızgara balık, ızgara tavuk, ızgara köfte, tavuklu/peynirli salata (sossuz), çorba ve salata ya da kızartma yöntemiyle yapılmamış olan ev yemeklerini tercih edebilirsiniz. Ana yemeğinizi seçerken yemek hakkında garsondan bilgi almanızda da fayda var. Siz hafif bir öğün geçireceğinizi düşünürken, pişirilme yönteminden dolayı yemeğin enerjisi artmış ve fazla kalorili hale gelmiş olabilir. Yemeğinizin yanında içecek olarak şekerli ve asitli içeceklerin yerine, ayran ya da su içmek hem doygunluğunuzu artıracak, hem de gereksiz kalori almanızı engelleyecektir.


Alkol tüketmeme rağmen kilo verebilir miyim?


Ne tükettiğiniz kadar; ne kadar tükettiğiniz de önemlidir. Alkol tüketiminizi en aza indirerek daha kolay kilo verebilirsiniz. Alkol tükettiğinizde ise; kadınlar için 1 kadeh, erkekler için 2 kadehten fazla tüketmemeye özen gösterin ve 1 gram alkolde 7 kalori bulunduğunu unutmayın.


Su içmeyi sevmiyorum; ne yapabilirim?


Düzenli olarak su içmek, kesinlikle alışkanlıklarla ilgilidir. Kendinize ait bir su şişesi edinin ve ne kadar su içtiğinizi oradan takip edin. Günlük su tüketimi konusunda hedefleriniz olmalı ve akşam yatana kadar bu hedefe ulaşmalısınız. Hedefinizin sonunda idrarınız açık renkli hale geldiyse, o zaman başarıya ulaştınız demektir. Suyun tadını sevmiyorsanız, suyunuza karanfil veya tarçın atarak tatlandırabilirsiniz. Su içtikçe, daha çok içmek isteyeceksiniz. Ayrıca unutmayın; zayıflamak için çıktığınız bu yolda, su tüketimi olmadan başarılı olmanız çok zor.


Egzersiz yapacak zamanım yok, bu eksikliği nasıl giderebilirim?


Hareketinizi artırmak adına;

- Merdivenleri inip çıkabilir,

- Kısa mesafelerde araba kullanmak yerine yürüyebilir,

- Otobüse bindiğinizde 2-3 durak öncesinde inip yürüyebilir,

- Markete gideceğinizde en uzak olanı seçebilir,

- Evde dans edebilirsiniz.



Masa başı bir işim var ve gün içinde çok hareketsiz kalıyorum.


Belirli aralıklarla esneme hareketleri yapmanızda fayda var. Her saat başında hareket edebileceğiniz alanlarda ufak bir gezi yapabilirsiniz, ya da çay molalarınızı yürüyüş yaparak değerlendirebilirsiniz. Öğle yemeğinizi yedikten sonra kendinizi yormayacak bir yürüyüş de yapabilirsiniz. Kilo verirken amacınız besinlerle aldığınız enerjiyi hareket ederek harcamak olmalıdır. Böylelikle fazla enerji alımını engelleyerek kilonuzu koruyabilirsiniz. Harcadığınız enerji aldığınız enerjiden fazlaysa, hayalinizdeki vücuda ulaşmak çok da zor olmayacaktır.