Sabah'tan Dilek Yaman'ın haberine göre ilaç devi Abdi İbrahim'in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut geçtiğimiz aylarda 331 ilaç mümessilinin hayali satış yaparak şirketten haksız prim kazandığını iddia etmiş, işten çıkardıkları şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söylemişti.

Yurt genelinde görev yapan 331 çalışan ve 7 ecza deposu sahibi hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mustafa Küçükoğlu tarafından hazırlanan iddianamede, 331 işçinin, 7 ilaç deposu ile işbirliği yaparak sanki satış yapmış gibi hayali prim alacağı bildirmek üzere şirketi dolandırdıkları kaydedildi.

Firmanın ilaç mümessillerine maaşın yanı sıra prim ödediğinin belirtildiği iddianamede, mümessillerin depolarla işbirliği yaparak ilaç satılmadığı halde sisteme satılmış gibi veri girişi yaptırdığı ve şirketin bu yöntemle toplam 2 milyon 668 bin TL ödeme yaptığı iddia edildi.

Dolandırıcılığın 2013'ün Ağustos ayında piyasaya yeni sürülen bir ilaçla ilgili toplantıda, satış miktarının çok yüksek olduğunun dikkat çekmesi sayesinde ortaya çıktığı anlatıldı. Şirketin söz konusu ilacın üretildiğinden çok satıldığını belirlemesi üzerine konuyu araştırması için görevlendirilen 10 kişilik soruşturma komisyonu, geriye doğru yaptığı taramalarda gerçekte satılmadığı halde birçok ilacın satılmış gibi sistem üzerinden şirkete rapor edildiği görüldü. Prim verileriyle ecza depolarından gelen gerçek satış verileri arasında izahı mümkün olmayan farklar bulunduğu kaydedildi.

12 KİŞİ SUÇU KABUL ETTİ

Abdi İbrahim tarafından işten çıkarılan mümessillerin 12'si iddiaları kabul etti. Davalıların büyük çoğunluğu ise kendilerinden kaynaklanan bir hatanın söz konusu olmadığını, davadan aklanacaklarını ümit ettiklerini belirtti. 331 mümessil ile 7 ecza deposu sahibine "güveni kötüye kullanma" ve "Nitelikli dolandırıcılık" iddialarıyla 7 yıla kadar hapis isteniyor.