Ramazan ayında oruç tutmak isteyen migren hastalarını oruç süresinin uzunluğu ve sıcak havanın etkisi endişelendiriyor. Aç ve susuz geçirilen sürenin artışı ile vücudun bu duruma karşı uyarıya geçtiğini söyleyen Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, “Atak görülme sıklığı herkeste farklılık gösterdiği için kişi mutlaka kendini test etmelidir. Çünkü oruç, ağrılı hastalarda dengeyi ciddi şekilde bozabilir” dedi.

Oruç tutmak vücutta çeşitli tepkilere neden olabiliyor. Bunların başında kan basıncı oynamalarına veya ani kan şekeri düşmesine bağlı olarak oluşan baş ağrısı geliyor. Prof. Yücel, “Sıklığı ayda 1-2’den fazla olmayan ataklar şeklinde gelen bir ağrı varsa ve kişi ilaç dışı yöntemlerle de ataklarını geçirebiliyorsa, sahur ve iftar öğünlerini düzgün takip etmek kaydıyla bu kişiler oruç tutabilirler” önerisinde bulundu.

YETERLİ UYKU VE DÜZENLİ İLAÇ KULLANIMI ÖNEMLİ 
Yeterli uyku ve oruca uygun şekilde düzenli ilaç kullanımı ile kişilerin oruçlarını tutabileceğini belirten Dr. Yücel, yine de bu kişilerin Ramazan boyunca hafif ve orta şiddette baş ağrısı yaşayabileceklerini aktardı. Hafif ve orta şiddetli ağrıların nefes ya da gevşeme egzersizleriyle geçirebileceğini söyleyen Dr. Yücel, ağrıyı azaltma üzerine yapılan egzersizlerin ağrı kontrolünde çok yararlı olduğunu ifade etti. Nefes ve gevşeme egzersizlerinin ağrı kontrolünde faydalı olduğunu dile getiren Dr. Yücel, “Nefes egzersizleri tıpkı doğum sancıları sırasında uygulandığı gibi yapılabilir. Ağrıyı kendi kendinize kontrol etmeye çalışırken bir yandan da vücudun iyi oksijen almasını sağlayarak, dokulara daha fazla oksijen gönderirsiniz” diye konuştu.

Kasları gevşeten egzersizlerin de yararlı olduğunu söyleyen Dr. Yücel, bu egzersizlerin sessiz, sakin bir ortamda ve mümkünse sevilen bir müzik eşliğinde yapılmasını tavsiye etti. Dr. Yücel, ayrıca migren ağrısı sırasında başı bir eşarp veya tülbentle sıkmanın ve başın üzerine buz veya soğuk uygulama yapmanın atağı geçirmede yardımcı olacağını da önerilerine ekledi.