Yeni Asır'da yer alan habere göre İsveç'te yapılan araştırma, laktoza hassasiyeti bulunanların meme, yumurtalık ve akciğer kanserine yakalanma riskinin daha az olduğunu ortaya koydu. Lund Üniversitesi'nden bilim adamları, laktoz hassasiyeti bulunduğu için süt ve süt ürünlerini çok az tüketen 22 bin 788 kişi ile ailelerinin sağlık verilerini inceledi. Araştırma, laktoza hassasiyeti bulunan katılımcıların toplumun geneline göre bu kanser türlerine yakalanma riskinin daha az olduğunu ortaya koydu.

Bilim adamları, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da meme, yumurtalık ve akciğer kanserine yakalananların sayısının Asya ve Orta Afrika'dan daha fazla olduğunu da hatırlattı.

Bu durumun süt ve süt ürünlerinin Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da daha fazla tüketilmesinden kaynaklanıyor olabileceği belirtildi. Ancak bilim adamları sonuçların dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini, süt ve süt ürünleri ile kanser arasında neden-sonuç ilişkisi olduğunu söylemenin doğru olmayacağını, etkenlerin saptanması için başka araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Araştırmanın sonuçları "British Journal of Cancer" dergisinde yayımlandı.