Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi KKTC’de bir ilki daha gerçekleştirerek, çok nadir görülen kalp tümörünü, 65 yaşindaki Aydın Güzel isimli bir hastadan, dünyada sayılı merkezlerde yapılabilen bir yöntemle çıkarıldı

YDÜ'den verilen bilgiye göre, Kalp'te Bulunan Tümör YDÜ Hastanesi'nde bulunan teknolojik altyapı ve deneyimli hekimler sayesinde çıkarıldı.

 

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi KKTC’de bir ilki daha gerçekleştirerek, çok nadir görülen  Kalp Tümörünü,  65 yaşindaki Aydın Güzel isimli bir hastadan, dünyada sayılı merkezlerde yapılabilen bir yöntemle çıkarıldı.

 

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğrt.Üy. Doç. Dr. Ertan Sağbaş, Kalp Tümörü olan bir hastayı kapalı metod ile sağlığına kavuşturduklarını, bilinen açık metod ile yani gögüs kafesinin açılarak yapılan ameliyat yöntemini kullanmadıklarını ,kapalı metod ile 5 cm. lik bir kesi ile kaburgalardan girip kalbe ulaştıklarını vurguladı.

 

Doç. Dr. Sağbaş, bu yöntemin Dünya’da ve Türkiye’de sayılı merkezlerde yapıldığını dile getirirken, özel teknolojik donanımla bu ameliyatın gerçekleştirilebileceğini Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin  de bu donanıma sahip olduğunu sözlerine ekledi.

 

Minimal İnvazi (Kapalı  metod) ile yapılan ameliyetların Açık metod’a göre çok daha konforlu olduğunu kaydeden Doç. Dr. Sağbaş, açık metod’da ki gibi hastanın 3 hafta boyunca sırt üstü yatmak zorunda kalmadığını, travma – kanama gibi risk faktörlerinin en aza indirildiğini, iyleşme sürecinin çok daha hızlı olduğunu  ifade etti.

 

Doç. Dr. Sağbaş, kalp tümörü ameliyatı olan hastanın 1 gün içerisinde yoğun bakımdan çıkıp, yürüyebildiğini belirtirken, sağa sola rahatça dönüp uyuyabildiğini bununda minimal invazi yöntemi sayesinde olduğunu dile getirdi.

 

Minimal İnvazi yöntemini  40 kilo üzerinde olan her hastada uygulayabildiklerini de kaydeden Doç. Dr. Sağbaş, bu yöntem için kriter olarak  ağır akciğer hastası  ve ayak damar tıkanıklığı’nın olmaması gerektiğini  vurguladı.

 

Doç. Dr. Sağbaş, her hangi bir yaş sınırının olmadığını belirtirken, bu metod ile kapak değişimi, kapak tamiri, kalp deliği kapatma, kalp tümörü çıkarılması ve ritim düzensizliklerin’de de kullanıldığını söyledi.

 

Ameliyat olan  65 yaşındaki bayan Aydın Güzel ise Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne ve doktoruna teşekkür ederken, önce Türkiye'de bu operasyonun gerçekleştirileceğini ve göğüs kafesinin açılarak yapılacağını söyledikleri için tekrar doktorlarına danıştığını ve buna gerek kalmadan ve bu donanıma sahip ender hastanelerden YDÜ Hastanesinin varlığını kendisine işaret ettiklerini böylece kısa bir süre içinde ameliyatını olup ayaklandığını söyledi.

 

Aydın Güzel,Ameliyatını kendi ülkesinde gerçekleştirmiş ve sevdikleriyle içiçe olmaktan dolayı kendisinede  büyük moral olduğunu dile getirerek  sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu ifade etti.