Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre Dünya Sağlık Örgütü, çocukların elektronik sigaradan da korunmasını istedi. Elektronik sigara ile ilgili bir durum raporu hazırlayan ve bu konuyu ekim ayında Moskova'da yapılacak “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi” üye ülkeler konferansında ele alacağını bildiren DSÖ, raporunda “Elektronik sigaranın klasik sigarayı bıraktırdığına dair kanıt yoktur ve tedavi ürünü olarak algılanmaması gerekir” vurgusu da yer aldı.

DSÖ: 'BU BİR TEHDİT'

Dünyanın birçok ülkesine tütün ve tütün mamullerinin tüketiminin belirli alanlarda yasaklanması üzerine sigara üreticilerinin elektronik sigaraya yöneldiğine dikkat çekilen raporda “2005 yılından beri 466 markası ile 3 milyar dolarlık bir pazar hacmine ulaşan elektronik sigaralar ile tütün endüstrisinin ilişkisi Dünya Sağlık Örgütü için tehdit olarak algılanmaktadır” dendi. Özellikle çocukların ve ürünü tüketmeyenlerin korunması amacıyla elektronik sigara reklamlarının, sponsorluk ve promosyonunun her ortamda yasaklanması gerektiğine dikkat çekilen raporda, 2008-2012 arasında gençler arasında elektronik sigara denemenin 2 kat arttığına işaret edildi.

TEDAVİ ÜRÜNÜ DEĞİL

SSUK (Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, “Dünya Sağlık Örgütü'nü bu kararı nedeniyle kutluyoruz. Uyarılarımıza kulak verdiklerini bilmek bizi sevindirdi. Elektronik sigara bir tedavi ürünü değildir, endüstrinin kanser yapıcı içeriği olan  yeni bir ürünüdür. Sigaraya uygulanan bütün yasaklar uygulanmalı ve tütün kontrolü kazanımlarını yok etmesine izin verilmemelidir” dedi.

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı “Dünya Sağlık Örgütü için zor ve cesur bir adımdır, kutluyoruz. Elektronik sigara da en az diğer tütün ürünleri kadar  zararlıdır  ve kanserojen etkileri kanıtlanmıştır. Türkiye elektronik sigaranın hiç satılmadığı tamamen yasaklandığı bir ülke olmalıdır” diye konuştu.