Hamileler Grip Aşısı Yaptırabilir mi?


Havaların soğumasıyla birlikte özellikle çalışan anne adaylarının kendilerini soğuk algınlığı ve gripten koruması gerekiyor. Aşı olmak alınabilecek önlemler arasında ilk sırada yer alırken, elleri sık sık yıkamak, bulunulan ortamı havalandırmak ve gripli kişilerden uzak durmak da diğer dikkat edilmesi gerekenler… Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, anne adaylarının bu dönemde dikkat etmesi gerekenleri anlattı… Salgın hale gelen ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölümcül sonuçlara yol açan grip virüsü, üst solunum yollarını etkilemekle kalmayıp, kimi kez tüm vücut sistemlerine de yayılıyor. Bu yüzden sadece yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için değil, hamileler için de büyük risk taşıyor.
Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, gebelik gibi vücut direncinin fizyolojik olarak azaldığı durumlarda gribin anne ve bebeğin sağlığını ciddi şekilde etkilediğini, bebeğin ana rahminde gelişimini hatta anne ve bebeğin hayatını tehdit edebildiğini söylüyor. Op. Dr. Seval Taşdemir, gribin doktor kontrolünde atlatılmasının anne ve bebeğin sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurguluyor.

GRİP AŞISI İÇİN EN İDEAL ZAMAN

Ekim ayı ile Kasım ayının ilk haftasının grip aşısı için en ideal zaman olduğunu belirten Op. Dr. Seval Taşdemir, “Eğer hamileliğin 14’üncü haftasından sonrası sonbahar ve kış aylarına denk geliyorsa; grip aşısı yaptırmak üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için uygun bir yöntemdir” diyor. “Grip aşısı canlı virüs içermediğinden gebelerde rahatlıkla uygulanabilir ve yüksek oranlarda koruyuculuk sağlar. Grip aşısı üst solunum yolu enfeksiyonları açısından daha riskli olan anne adaylarına ilk üç ayda da yapılabilir. Ayrıca anneye yapılacak olan grip aşısı, bebeği de doğumundan sonraki ilk 6 ay içerisinde gripten koruyabilir.”

DOKTORUNUZA SORMADAN GELİŞİGÜZEL İLAÇ KULLANMAYIN

Gribe yakalanan anne adaylarının, bebeklerine zarar vermemek için gelişigüzel ilaç kullanmamaları gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Seval Taşdemir, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Gribin etkileri genellikle çok ağır değildir ve bebeği doğrudan etkilemez. Ancak anne ağır bir gribe yakalanırsa, yüksek ateş ve organ sistemlerini etkileyen grip, dolaylı olarak bebeğe zarar verir. Bu sebeple, zorunlu durumlarda doktora danışılarak bebeğe zarar vermeyen antibiyotik ilaçlar kullanılabilir." Op. Dr. Taşdemir, gripten korunmanın en iyi yollarından birinin, salgın dönemlerinde kalabalık yerlerde bulunmamak ve grip olan kişilerle yakın temasa girmemek olduğunu belirtiyor.

BOL SIVI ALIN, ORTAMI SIK SIK HAVALANDIRIN

Anne adayının, grip olan kişilerle aynı ortamda bulunması gerekiyorsa, ortamın sık sık havalandırılması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Seval Taşdemir, elleri sık sık yıkamanın da gribe karşı koruyucu bir önlem olduğunu belirtiyor. "Gribe yakalanan anne adayı bol sıvı almalı ve mümkünse ilaç almadan gribi atlatmaya çalışmalı. Solunum yollarının buğu yapılarak veya zararsız boğaz pastilleri ile yumuşatılması, gerektiğinde parasetamol grubu ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarla vitaminlerin kullanılması gribin atlatılmasına yardımcı olabilir."

BİTKİ ÇAYLARINDA AŞIRIYA KAÇMAYIN

Anne adaylarının bitki çaylarını kullanılırken de dikkatli olmaları gerektiğini belirten Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, “Ihlamur, rezene, karanfil, kuşburnu, ada çayı, elma, portakal, nane çayı gibi çayları aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz. Ancak içeriğini bilmediğiniz, büyük çoğunluğu rahim kasılmalarına sebep olan, hijyeninden emin olmadığınız bitki ve çaylardan uzak durun” diyerek uyarıyor.