Güneş Gitti, D Vitamini Bitti Mi?
Upuzun, sıcacık bir yaz geldi ve geçti. Yerini ruhumuzu da daraltan güneşsiz ve yağmurlu havalar almaya, yazın arkamızda bıraktığımız hastalıklar yavaş yavaş kapımızı çalmaya, mendiller çantamızdan çıkmaya başladı. Peki güneş gitti ve her şey bitti mi?

Sonbaharla birlikte giderek azalan D vitamini eksikliğinin neden olabileceği hastalıkları ve eksikliği gidermek için yapmamız gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfiye Müslümanoğlu anlattı.
Güneşin en büyük D vitamini kaynağı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Müslümanoğlu ‘D vitaminini doğal yollardan her gün en az 30 dakika, saat 10.00-15.00 arasında güneşlenme yapılması ile alabilirsiniz. Çıplak tenin direkt olarak güneşi görmesi gerekir. UVB ışınları camdan veya giysilerden geçemezler. Vücudun yüz ve el ayalarını içeren en az yüzde 8’lik bölümünün güneş alması yeterlidir.
Cilt koruyucu kremler sürülmesi UV B’nin alınmasını engellediğinden D vitamini sentezlenemez. Özellikle Kasım-Şubat ayları arasında ülkemize gelen güneş ışınlarının geliş eğiminden dolayı cilt, D vitamini sentezini yapamaz. Yani kişi güneşlense bile vücutta D vitamini oluşmaz. Bu dönemlerde; kapalı ortamlarda yaşayanlar, güneş görmeyenler, böbrek-karaciğer yetersizliği olanlar, yaşlılar, kilo problemi yaşayanlar, ilk 1 yıl anne sütü almayan ve güneşlenme yapılmayan bebeklerde D vitamini eksikliği görülür.
D vitamini eksikliğinde; vücut kalsiyum dengesi bozulacağından kemiklerdeki kalsiyum kana geçer ve kemikler zayıflar. Kırık oluşma riski artar. Kas gücü azalır. Yürüme, merdiven inip-çıkma zorlaşır. Dengede bozulma olup düşme riski artar. Yorgunluk olur. Yaygın vücut ağrıları oluşur. Depresyona eğilim artar. Unutkanlık olabilir. Kemik erimesi ve kemiklerde kırılmaya yol açarak sakatlığa neden olabilir. Bu nedenle doğal D vitamini kaynağı olan güneşten yararlanamadığımız dönemlerde sofranızdan yumurta sarısı, karaciğer, yağlı balıklar, tereyağı ve D vitamini destekli sütleri eksik etmeyin’ diye konuştu.