Büyüme döneminde hormonal etkilerle cildin yapısı değişir. Ergenlik çağında cilt, çeşitli deri iltihaplanmalarına daha yatkındır. Aşırı yağlanma, aşırı kuruluk, sivilcelenme, siyah nokta, cilt çatlakları, kepekler, kızarıklık gibi bir dizi problemler başlar. Bu sebeple ergenlik döneminin, sağlıklı bir cilt bakımına geçişin tam zamanı olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan evde kolayca yapılabilecek maske tarifleri verdi.

Hem kızların hem de erkeklerin cilt bakımlarına önem vermeleri gerekir. Sağlıklı bir cilt için, cilt bakımına ne kadar erken başlanırsa olumlu sonuçlar o kadar erken alınır. Bilinçli bir cilt bakımı ile ileri yaşlarda oluşabilecek leke, izler, kılcal damar artışlarını engellemiş oluruz. Cilt bakımına başlarken cilt tipinize uygun bilinçli ürünler kullanmaya özen gösterilmesi gerekir. Yanlış cilt bakım ürün kullanımı kızarıklık, sivilce ve siyah nokta oluşturabilir.

Bitkisel ve killi maskeler kullanın

Haftalık uygulanacak iyi bir maske cilt gözeneklerini derinlemesine temizler. Ergenlik döneminde, gözenekleri derinlemesine temizleyecek bitkisel ya da killi bir maske, iltihabi durumların azaltılmasına yardımcı olur. Maskeler, cildi dışarıdan beslerken, canlandırıp deri yenilenmesini hızlandıracaktır.

Evde yapılabilecek maske ve bakımlar kürleri

Cilt temizliğinde deriyi mikroplardan arındırmak için, bir tutam anason, adaçayı, biberiye karışımı bir fincan suda demlenerek hazırlanır. Hazırlanan losyon deriye kompres yapılır. Bileşimi çay olarak içerek iyileşme hızlandırılabilir.

İltihaplı sivilceleri kurutmak için soğan, maydanoz ya da lahana yapraklarından hazırlanan lapayı limon suyu ilave ederek maske tarzında yarım saat ciltte bekletip bitkilerin mikrop kırıcı etkilerinden yararlanılabilir.

Hassas, kızarık ve kabuklanma problemi olan ergen ciltlerde bir kase krema ve yumurta sarısını seçtiğimiz taze mevsim sebze ya da meyve püresi ile karıştırıp cildinize uygulayabilirsiniz.

Eczaneden ya da aktarlardan alabileceğiniz sertifikalı bir kili ılık su ile ıslatıp lavanta esansı karıştırarak yapılan peeling işlemi ile cilt yenilemesi yapabilirsiniz.

Özellikle saç diplerinde görülen kepeklenmeye karşı kekik yağı, ısırgan otu, limon suyu, tere özüyle friksiyon yapılabilir.

Sağlıklı cilt bakımında, kalıcı cilt rahatsızlıklarının oluşmaması için doğru ürün ve tedavi seçiminde dermatoloji uzmanına danışmak en doğru yaklaşım olacaktır.