Bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde kullanılan bir cihaz, “Ameliyat olmalısın!” denilen uygun hastayı ameliyattan kurtarıyor. 5 metre yürüyemeyen, merdiven çıkamayan, yüzünü bile yıkayamayan hastalar, gördükleri tedavi sonrasında yaşadıkları değişime kendileri de inanamıyor. Cihazın ameliyatlık vakalardaki başarı oranının yüzde 87 olduğu belirtiliyor

Bel ve boyun fıtıkları, hayatımızı olumsuz etkileyip yaşam kalitemizi düşüren önemli bir sağlık sorunu. Çoğu kişi bu sorundan kurtulmak için çalmadık kapı bırakmıyor, çaresiz kalınca daameliyat masasına yatıyor. Oysa pek çok uzman ülkemizde yapılan ameliyatların büyük bölümünün gereksiz olduğunu savunuyor. Fizyorem Fizik Tedavi Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, “Fıtıkta MR görüntülerinde kopan parça yer değiştirmişse, kol ve bacaklarda duyu kaybı varsa, kişi idrar ve büyük abdestini kaçırdığını hissetmiyorsa ameliyat edilmesi gerekir” diyor.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ 
Son yıllarda ülkemizde çok az merkezde uygulanan bir cihazla, omurga arasındaki diskinfıtıklaşan parçasının kopmadığı durumlarda hastalar ameliyatsız olarak eski hallerine döndürülebiliyor. Gülşen, hastaların kendilerine başvurduklarında bacaklarında güçsüzlük, uyuşukluk ve karıncılanma olsa bile eğer fıtığın dış parçası kopmamış ise mekanik bir şekilde sorun olan bölgeyi açarak iyileşme sağladıklarını söylüyor. Cihazın etkin bir traksiyon (çekme) yöntemi olduğunu ve bu yöntemle omurga aralığını başarılı şekilde açtıklarını belirten Gülşen, klasik traksiyon yöntemlerinin 20 25 yıldır fizik tedavi kliniklerinde uygulanmakta olduğunu, bu cihazla omuriliğe klasik traksiyon yöntemlerinde uygulanandan daha etkin çekim uygulandığını belirtiyor. Tedavi kişinin boy uzunluğu ve kilosu dikkate alınarak omurga yapısına göre düzenlenerek bilgisayar kontrollü olarak yapılıyor. Klasik traksiyonda tüm omurgaya aynı yük uygulanırken bu cihazda fıtık olan bölgeye uygulanıyor. Bel ve boyun fıtıklarında kişinin hastalığına özgü tedavi programı düzenlemenin önemine dikkat çeken Gülşen, sadece bu cihazla çekimin tedaviyi eksik bırakacağını, bu nedenle çevre dokuları da iyileştirmek gerektiğini söylüyor. Hastaların muayene bulgularını tedavi sırasında 4-5 günde bir değerlendirmek ve program değişikliği yapmak çok önemli bulunuyor. Cihazın uygulama protokolünde de tek başına uygulanması önerilmeyip tedavi takibine dikkat çekiliyor. 

7. SEANSTAN SONRA HİSSEDİLİR ETKİ

PROF. Dr. Gülçin Gülşen, ortalama 20 seans gereken tedavide, çoğu hastanın 7. seanstan sonra yüzde 60 70 oranında iyileşme gösterdiğini söylüyor. Hastaların kendilerine başvurduklarında, “Sabahları yatağımdan kalkamıyordum, adım atamıyordum, lavaboya gidemiyordum, gün içinde 100 metreden fazla yürüyemiyordum, toplantının ortasından bir bahaneyle dışarı çıkmak zorunda kalıyordum, bacağımı hissetmiyordum” gibi şikâyetlerde bulunduğunu söyleyen Gülşen, bu seansları tamamlayanların şikâyetlerinin çoğunun geride kaldığına dikkat çekiyor. 

DİKKAT EDEN HASTALARDA SORUN TEKRARLAMIYOR 

“Amacımız daralan aralığı mekanik şekilde açmak” diyen Prof. Dr. Gülşen şöyle devam ediyor; “O bölgeyi açmak isterken çevresindeki bağ ve kasları da gevşetiyoruz. Eğer aralığı istediğimiz gibi açmışsak sonrasında omurgaya yapışan omurga kanalının etrafındaki bağ ve kasları etkin şekilde güçlendiriyor ve 10. seanstan sonra egzersizlere başlıyoruz. Bunu yaparken elektro terapi uyguluyor ve kas güçlendirici akımlar veriyoruz. Sonrasında hastalarımıza düzenli şekilde bu egzersizleri yapmalarını ve yaşam şekillerini ne şekilde değiştirmeleri gerektiğini öğretiyoruz. Günlük yaşamdaki hareketlerine dikkat edenlerde sorun tekrarlamıyor.” 

BİLMENİZ GEREKENLER

* Cihazın seans ücreti 150 TL 
* 20 seanslık tedavi 3000 TL 
* Tedavide bütün özel sigortalar geçiyor. 
* SGK şimdilik bu tedaviyi karşılamıyor. 

‘YÜRÜYENLERİ KISKANIYORDUM’

Levent Kore Barlas (59) Emekli 

UZUN yıllardır bel fıtığı sorunum vardı. Son aylarda kalçamdan ayağıma gelen çok şiddetli ağrı nedeniyle yürüyemez hale geldim. Salondan tuvalete bile gidemiyor yardım alarak yürüyordum. İnsan 5 m bile yürüyemez mi? Bunu bile yapamıyordum. Yürüyenleri kıskanan bir psikolojiye sahip olmuştum. Doktora tekerlekli sandalyede gitmem halimi anlatmaya yeter sanırım. Ne kas gevşeticiler, ne ağrı kesiciler ne de iğne tedavileri sonuç verdi. Gittiğim doktorlarım ise “Kesinameliyat” dedi. Doktorum fizik tedavi verince internetten yaptığım araştırmalar sonucunda bu cihazı buldum ve 16. seansımı tamamladım. O kadar iyiyim ki sonuca kendim bile inanamıyorum. “Eğer bu cihazdan yarar göremezsem ameliyat olurum” diye düşünüyordum ama gerek kalmadı. Artık yürümekle kalmayıp hayal edemediğim şeyleri bile yapabiliyorum. Mesela 10 gün önce iş için Ankara’ya gidip geldim ve kısa bir toplantı için 7 saat araba kullanmama rağmen hiç ağrı hissetmedim.

‘MERDİVEN ÇIKMAK HAYALDİ’

Nurhan Aksan (60) Emekli Bankacı 

UZUN zamandır bel fıtığı hastasıyım. Daha önce defalarca fizik tedavi gördüm ama sonuç alamadım. Gittiğim iki doktor ameliyattan başka çarem olmadığını söyledi. Oysa ameliyat olmayı hiç istemiyordum. Artık fizik tedaviyi ilaç gibi düşünmeye başlamış ve “Her yıl bir iki kere giderim” diyerek bundan başka çarem olmadığına inanmıştım. Yürüyemiyor, 20 cm bile yükseğe çıkamıyordum. Merdiven çıkmak benim için bir hayaldi. Ameliyat olmayı reddedince yeni arayışlara yöneldim. İçimden, “Bunun çaresi yok” diye geçirdiğim anda bu cihazın varlığını duydum. 5. seanstan itibaren etkisini gördüm ve yürümeye başladım. Ağrılarımda da gözle görülür bir azalma oldu. Bu sorun yüzünden o kadar yorulmuş ve her şeyden vazgeçmiştim ki doktorum tedavimin tamamlanmasına hayli zaman olduğunu söylemesine rağmen uzun zamandır ilk kez dikkatim yürüme zorluğumdan farklı konulara yöneldi. Artık dökülen saçlarımla daha çok ilgiliyim ve ilk kez bu kadar umut doluyum. 

‘ELİMİ YÜZÜMÜ YIKAYAMIYORDUM’

Bekir Aktaş (50) Emekli

BİRKAÇ ay önce şiddetli omuz ve kol ağrısı yaşadım. Çekilen MR’da boynumda iki fıtığa rastlandı ve ameliyat önerildi. Tam ameliyat olmaya karar verdiğim dönemde bu cihazı denedim. Sol elle bardağımı kaldıramaz, elimi yüzümü yıkayamaz hale gelmiştim. 8. seanstan itibaren müthiş bir rahatlama hissettim. Ağrım ve hareket kısıtlılığım kalmadığı gibi uykularım bile düzene girdi.

 

kaynak: Haberturk