Sağlık Bakanlığı kozmetik ürünlerin içerik maddelerini mercek altına aldı.


Avrupa Komisyonu Bilimsel Komitesi ile birlikte yürütülen çalışma kapsamında, oje başta olmak üzere kozmetik ürünlerde sıkça kullanılan 3 çeşit kimyasal maddeye rastlandı.



 Ojenin rengini kalıcı tutmak için kullanılan toluene, tırnakların sertleşmesini sağlayan formaldehitve tırnağın kırılmasını önleyen dibutyl phatalate (DBP) kimyasallarına yasak ve sınır getirilmesi kararı alındı.



AVRUPA'DA UYGULANACAK
Çalışmayı değerlendiren Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kozmetik Daire Başkanı Dr. Ecz. Evren Alğın Yapar, tespit edilen kimyasalları ve atılacak adımları şöyle açıkladı:


"Komite, plastizer özellikli 'dibutyl phthalate' (DBP) kullanımına yasak getirdi. Çözücü özellikli 'toluene' kullanımında maksimum limiti yüzde 25, tırnak sertleştirici özellikli 'formaldehyde' kullanımına ise yüzde 5 limit belirledi. Kozmetiklerde sağlığa zararlı kimyasalları sıkı takip ediyoruz" dedi.



KANSER, ASTIM VE ÜREME BOZULUKLARI
Kozmetikte "zehirli üçlü" olarak anılan bu maddelerin başta kanser, astım ve üreme bozuklukları olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığı vurgulandı.



BENZİN VE VERNİKTE KULLANILIYOR
Yapılan çalışmalarla ojelerde kullanılan kimyasal maddelerin incelenmesi sonucunda 3 maddenin zararlı olduğu tespit edildi. Bu maddeler şöyle:


- Plastizer özellikli "Dibutyl Phthalate" (DBP): Tırnağın kırılmasını önleyen maddenin üretimde kullanımına yasak getirildi.
- Çözücü özellikli "Toluene" maddesi:


Ojenin rengini kalıcı tutmak için kullanılan madde, benzin ve verniklerin üretilmesinde de kullanılıyor. Zararlı olduğu tespit edilen maddenin kullanımına maksimum yüzde 25 sınırı getirildi.


- Formaldehit: Tırnakların sertleşmesini sağlayan maddenin kullanımı için yüzde 5 limit konuldu.