Dondurma günümüzde sadece yazın tüketilen bir tatlı olmaktan çıktı, artık birçok firma talepleri göz önünde bulundurarak oniki ay boyunca dondurma üretiyor. Dondurma, süt ve yoğurt gibi vitamin ve mineral içermektedir. Sağlık faydasından maksimum faydalanmak için dondurma alırken, etiket okumak oldukça önemli çünkü bazı dondurmalar çok yüksek kalorili, şeker ve doymuş yağ içerebiliyorlar.
Kalsiyum

Güçlü ve sağlıklı kemiklerin ihtiyacı olan kalsiyumu, dondurma gibi süt ürünleri içermektedir. Vücudumuzda bulunan kalsiyumun %99’u kemikler ve dişlerimizde yer alır. Günlük olarak yeterli kalsiyum alınmadığında ise stoklarımızdan kullanılır. Dondurma, süt ve yoğurt gibi, süt ve süt ürünlerinden alınan “kalsiyum” osteoporoz riskini azaltır. Dondurma, süt ile kıyaslandığında;100 gramındaki kalsiyum oranı sütten daha yüksektir.

Kalsiyum sadece kemikler ve dişler için önemli değildir aynı zamanda kilo verme de önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan çalışmalar, kalsiyumun yeterli alımının kilo kaybını desteklediğini gösteriyor. Kalsiyum açısından zengin bir beslenme karın bölgesinde yağ kaybına katkıda bulunuyor. Kanıtlar günde üç ila dört defa kalsiyum açısından zengin süt ürünleri tüketmenin günde 100 kaloriye denk yağ yakılması veya senede yaklaşık 5 kilo yağ yakılması demek olduğunu gösteriyor. Yetersiz kalsiyum alımında ise yağ hücreleri, yağ depolamaya başlıyor.

Protein

Dondurma, aynı zamanda bir protein kaynağıdır. Proteinler; kemikler, kaslar, kan, deri ve kıkırdak için önemli makro besin öğesidir. Doku tamiri ve yapımında görev alır, saç ve tırnaklar için önemlidir. Proteinler vücutta depo halde bulunmazlar, dondurma proteini almak için lezzetli bir alternatif olabilir.

Sıcak yaz günlerinde egzersiz sonrası dondurma tüketmek, kasların toparlanması için iyi bir seçim olabilir. Meyve, yağlı tohumlar, hatta sebze eklenerek miks veya smoothie yapılarak tüketilmesi kaslarınız için çok iyi bir seçim olacaktır.

Vitaminler ve mineraller

Dondurma, A, B2 ve B12 vitamini içerir. A vitamini, sağlıklı cilt, kemik ve bağışıklık sistemi ayrıca göz fonksiyonları için önem taşır. B2 ve B12 vitaminleri ise enerji metabolizmasında görev alır. Vücutta depo edilmeyen ve suda eriyen B grubu vitaminlerinin yeterli alınması gerekir. İçeriğinde kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunur.

Kalori

100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kalori içerir. Normal bir külah ise yaklaşık 20 kaloridir. 100 gram sütlü dondurmada ortalama 148 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 63 mg sodyum, 181 mg potasyum, 0.1 mg demir, 440 IU A vitamini, 0.21 mg E vitamini, 0.21 mg B2 vitamini ve 0.1 mg niasin vardır.

Dondurma kararında yendiği sürece kilo aldırmaz ancak çok yüksek miktarlarda tüketimi tabiki kiloyu arttırıcı etki gösterecektir. Eğer dondurmanızın üstüne karamel veya çikolata sos, krema, fındık ya da fıstık parçacıkları eklettirirseniz, masum gözüken dondurmanız en az 75- 100 kalori artacaktır.

Günlük hayatınızda egzersize yeterli önemi veriyor ve beslenmenize dikkat ediyorsanız, haftada 2-3 kez dondurma eklemenin bir sakıncası yoktur.