Dolgun Baldırlara Müdahale

Dolgun baldırlar nedeniyle bir estetik uzmanına başvuran kadınların en büyük şikayeti, dar pantolon ve çizme giyememek

Birçok kadın dolgun baldırlarından şikayetçi. Özellikle bedeni ince olanlarda bu durum daha belirgin. Nedeni, kalıtımsal olabildiği gibi bazen de baldırları ve ayak bileğini kalın gösteren yağ dokusu değil, ‘doku suyu’ dediğimiz lenf sıvısı.

ŞİŞMANLIK DEĞİL
Bu, şişmanlık sonucu meydana gelmez. Lenf damarları genişlemiş ve doku suyu buralarda birikmiştir.
Yağ emerken yağla beraber bu doğuştan hatalı damarlar da çıkartılır ve ‘lenfödem’ dediğimiz baldır ve bilek şişkinlikleri düzelir.
Bazen özellikle sporcularda baldırları dolduran yağ dokusu değil, adaledir. Bunu ultrasonla kolayca ayırt edebiliriz. Çok bisiklete binenlerde, devamlı düz spor ayakkabısı giyenlerde ve jogging yapanlarda baldır adaleleri kalındır. Bunlarda yağ emmek fayda sağlamaz. Ayrıca spor azaltılınca baldır adalesi de ufalır.
Bu durum genetiktir; hastaların annelerinde ve kız kardeşlerinde de aynı fiziksel özellik görülebilir. En yaygın nedeni, lenfödem.

NASIL EMİLİYOR?
Yağ dokusu içine verilen özel bir sıvı, yağları çözer. Daha sonra ince borularla 5-6 ufak kesiden sokulan metal borularla istenmeyen yağ bir heykeltıraş titizliğiyle emilmeli. Hocam İtalyan Genel Cerrah Giorgio Fischer, hasta ayaktayken baldırları emerek bacağa daha iyi bir şekil vermeyi bulmuştur.

MESAJ ÖNEMLİ
Kalbimiz bir emme basma pompası gibi çalışır ve kendinden oldukça uzakta bulunan ayak bileklerinden yağ emme esnasında oluşan sıvıları emmek için daha uzun bir süreye ihtiyaç duyar. Ayrıca kollardan yağ emmenin aksine baldır için uzun süre kompresyon çorapları giyilmeli ve yoğun lenf mesajları uygulanmalı.
Hata olarak en yaygını, eğer fazla yağ emilirse çukurlar oluşabilmesi... Eskiden bir defa da çok daha fazla miktarlarda yağ emiliyordu ama şimdi daha az emerek daha güzel sonuçlar elde ediliyor.
Yağ emme sonrası çizmelerinin fermuarını kapatabilen ve bacakları pantolona sığan kadınlar mutlu olur. Senelerdir baldırlarını ve ayak bileklerini beğenmeyip etek giymeyen hastalar yağ emmeden sonra diz boyu eteklerini giyip dolaşır. Artık plajda bellerine örtüler bağlayıp dolaşmaktan kurtulmuşlardır.
Burada sihirli yöntem yaptığımız yağ emme. İnternette okutyacağınız “Şişliklerin inmesi aylar, haftalar sürdü” yorumları sizi korkutmasın. Sonunda hastaların çoğu eğer tecrübeli bir cerrah tarafından ameliyat olmuşlarsa işlemden memnun kalırlar.
Burada problem, yağ emdikten sonra hastaya “Şimdi git, üç ay sonra gel” denmesi. Hasta 3 ay süreyle problemiyle baş başa kalır ve morali bozulur.
İyi doktorlar, baldırlardan yağ emdikten 2-3 gün sonra masajlara ve lazer uygulamalarına başlar; hastalarına özel çoraplar giydirirler ve bu yavaş seyreden süreyi beraberce geçirerek onlara manevi destek verirler.

CERRAH ŞEKİL VERİR
Yağ emerken elde birçok farklı büyüklükte metal borular vardır ve bu sayede cerrah sanatını gösterip kişinin vücudunu yeniden şekillendirir. Yağ emmeyi öğrendiğim ustam, İtalyan Cerrah Giorgio Fischer’in dediği gibi; “Her doktor yağ emebilir ama her doktor güzel yağ ememez.”

-Yağ emme öncesi yapılan ölçümler ve çekilen fotoğraflar, incelmenin olduğunu daha sonra kanıtlamak için gerekli. Bazen hastalar, “Hiçbir fark olmadı” derler ama resimleri ve ölçümleri görünce bacaklarının inceldiğini kabul ederler.



-Yağ emildikten 3-4 ay sonra isteğiniz modelde etek, pantolon ve çizme giyebilirsiniz.

-Bacakları dolgun gösteren, ‘doku sıvısı’ denen lenf suyu. Yağ emme esnasında bu doğuştan hatalı lenf damarları da aynı varis ameliyatında olduğu gibi çıkartılacağından ameliyat sonrası şişlikler azalır.