Bu gıda cinsel yaşamı da hareketlendiriyor!

Yediklerinizin seks kalitesi üzerinde etkisi olabilir. Jill Fullerton-Smith, ‘Gıdalar Hakkındaki Gerçekler’ adlı kitabında, Batı’da bir sperm sorunu olduğunu ve bundan da kısmen kötü beslenmenin sorumlu olduğunu söylüyor:

“Bazı araştırmalara göre, sperm sayıları son 50 yılda yarıya düştü ve çocuk yapmakta problem yaşayan çiftlerin sayısı da her 10 yılda iki kat artıyor. Pek çok kişi libido kaybından, arzularının azaldığından söz ediyor. Bu adamlar için kendi üzerimize düşeni yapmak istedik ve besin-seks deneyi için ‘Büyük Sperm Yarışı’nı düzenledik. Göreceğiniz gibi, sonuçlar etkileyiciydi.”

Faydaları saymakla bitmez

Jill Fullerton-Smith’e göre, pek çok kültürde sarımsağın afrodizyak olduğu düşünülüyor. Örneğin, Ezra Peygamber, Yahudilerin uyması gereken 10 hüküm tesis etti. Bunlar arasında cumaları, ‘aşkı teşvik ettiği ve arzuyu artırdığı söylenen’ sarımsak yemek vardı.

Milliyet'te de yer alan habere göre, ilginç bir şekilde sarmısak, bedeni daha fazla nitrik oksit üretmeye teşvik eder. Kolesterolü azaltıp, kan akışını artırarak beden sağlığını genel olarak iyileştirir ki Viagra bile bunu yapamaz. Düzenli sarmısak alımının bazı tip diyabetleri iyileştirmede yardımcı olabileceğine dair de artan sayıda bulgu var.

iYi SPERM iÇiN

Sperm kalitesini, beslenmeniz ve genel sağlığınız etkileyebilir. Genel olarak korumak için şunları yapmalısınız:


- Sağlıklı beslenin. Yağ oranı düşük (özellikle doymuş yağlar), rafine edilmemiş karbonhidrat, meyve ve sebze oranı yüksek olsun, bir miktar az yağlı süt ürünüyle yağsız et içersin. Böylece sağlık ve sağlıklı sperm için ihtiyaç duyduğunuz doğru besin maddelerini alırsınız.
-Sağlıklı bir kiloda kalın.
-Çok fazla alkollü içki içmeyin
-Deneyde gönüllülerimiz selenyum, folat ve C, E ve A vitamini alımlarını artırdılar. Aynı diyeti denemek istiyorsanız şunları deneyin:
-Her gün birkaç bardak smoothy için. Yanda birkaç örnek var. Bir dakika karıştırın ve için.

6 ÖNERİ

-En iyisi çiğ sarmısaktır.
-Her gün en az üç diş sarmısak yiyin.
-Enzim reaksiyonunu tetiklemek için doğrayın ya da ezin.
-Pişirecekseniz, kısa süre pişirin, 10 dakikayı geçmesin.
-Maydanoz doğal bir nefes ferahlatıcıdır ve sarmısağın güçlü aromasını bile nötralize edebilir. Belki de bu nedenle sarmısaklı pek çok tarif maydanoz da içerir.
-Ağız kokusundan kurtulmanın diğer yolları: Maydanoz, bir kahve çekirdeği ya da birkaç


BÜYÜK SPERM YARIŞI

“Bebek yapmakta zorlanan altı çift bulduk. Çocuksahibi olamamaları erkeklerin düşük sperm sayısı ve düşük sperm kalitesine bağlı gibi gözüküyordu. Erkeklerin her biri mililitrede 20 milyondan az sperm üretiyordu. Ve kadınlardan hiçbirinin doğurganlık problemi yoktu.

Sağlıklı bir diyet yaptırarak bu çiftlere yardım edip edemeyeceğimizi görmek istedik. Beslenme uzmanı Fiona Ford, her erkeğin bir haftada yediğini analiz etti ve kişiye özel tavsiyeler hazırladı.

Erkeklerin her biri sabah ve akşam özel bir karışım içti. Karışımların tarifleri sperm üretiminde önemli olduğu düşünülen eksik mikrobesinleri yerine koymak üzere hazırlandı: çinko, folat, selenyum, omega-3 yağ asitleri ve E ve C vitamini ile beta karoten dahil bir dizi antioksidan.

Her meni örneği için Dr. Allen Pacey bir dizi standart testin yanı sıra,spermlerin bir jel içinde ne kadar gidebildiğini de ölçtü, bu ne kadar sağlıklı olduklarını gösteriyordu.

Son olarak spermin taşıdığı DNA’ya baktı. Çünkü hasarlı DNA oranı ne kadar yüksekse, sağlıklı bebek yapma olasılığı o kadar azdır.

Sonuçlar

- Dördüncü ayda erkeklerin ikisi artık deneye dahil değildi. Peki kalan dört erkek ne yaptı?
- Sperm sayısında gerçek bir değişiklik yoktu: ikisinde sperm sayısı artmış, ikisinde düşmüştü.
- İlginç sonuç sperm morfolo-jisindeydi. Başta, normal görünümlü spermlerin oranı yüzde 0.5 ile 10 arasındaydı. Sonunda bu rakamlar yüzde 1 ile 12.5’e çıktı. Erkeklerin hepsinde gelişme olması önemli.
- Deney başladığında spermlerin yüzde 13 ila 23’ü DNA hasarı taşıyordu. Deney bittiğinde bu rakam yüzde 4 ila 10’a düştü.
- Spermlerin DNA’larındaki hasarın azalması muhtemelen erkeklerin aldıkları antioksidan miktarının artmasının sonucu.
- Deney hiçbir şeyi ispatlamıyor ama sadece sağlıklı beslenerek bebek yapma şansınızı artırabile-ceğinizi akla getiriyor.

Sperm sayınızdan endişe ediyorsanız, şu rejimi izlemekte sakınca yok: Sağlıklı, dengeli beslenin, stres seviyenizi azaltın, aşırı içki içmeyin, sigara içiyorsanız bırakın, bol bol harika seks yapın.